REGION

Vučić: Možete li zamisliti da neko slavi žrtvine suze, suze svakog od nas?

Agencije

4.8.2018

U Bačkoj Palanci u Srbiji obilježen je Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe tokom hrvatske oružane akcije "Oluja".

Obilježavanje je počelo parastosom, koji je služio patrijarh Irinej.

Patrijarh srpski Irinej poručio je da nasilje i stradanja srpskog naroda u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" ne mogu nikada i ničim biti opravdana, da se taj zločin ne smije nikada zaboraviti, ali i da kao hrišćani "moraju oprostiti".

Nakon parastosa okupljenima na stadionu Sportsko-rekreativnog centra "Tikvara" obratio se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. 

- Danas smo došli ne samo da obilježimo taj najstrašniji dan u novijoj historiji nego i da posvjedočimo pred svima da je svaki zločin vječan i da se ne može zaboraviti i opravdati, a najmanje slaviti. Možete li zamisliti da neko slavi žrtvine suze, suze svakog od nas, a mi koji smo večeras plakali možemo s osmijehom gledati u budućnost - rekao je Vučić.

- Hvala Srbiji što je bila utočište za svakog Srbina, gdje god on bio, i danas je Srbija to. Srbija je naš identitet, ne samo nas Srba u Republici Srpskoj nego i u svijetu. Srbija je garancija - poručio je Dodik.

- Srpski narod može kazati da ima dvije važne stvari, to je moćna i jaka Srbija i Republika Srpska, koja je oličenje slobode srpskog naroda. Mi smo naučili da naša sloboda zavisi od toga gdje imamo državu. Zato mi u Republici Srpskoj živimo u državi srpskog naroda - kazao je Dodik. 

Dodik je poručio i to da neće dozvoliti prišivanje etikete "da smo Bosanci".

- Mi to nismo. Mi smo Srbi. Želimo mir, slobodu i hoćemo da živimo s drugima. Moraju znati da smo spremni da branimo Republiku Srpsku, narod ima ogromnu ljubav i za Republiku Srpsku i za Srbiju.

Zamolio je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da zaštiti i Republiku Srpsku.

- Mi volimo Srbiju, mi doživljavamo Srbiju svojom zemljom. Mi smo oni koji vide Republiku Srpsku i Srbiju kao jedinstven prostor - poručio je Dodik.

- Za kraj, negdje u kraju duše mogu da nađem nešto što mi daje snagu, mali cinizam, i da kažem, sutra, kada budu tamo slavili ''Oluju'' i proslavljali, stajat će mirno pred himnom koju je napisao Srbin, koji je sahranjen u Novom Sadu - kazao je Dodik na kraju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.