REGION Predsjednik Srbije u intervjuu na RTS

NOVOGODIŠNJE PORUKE IZ BEOGRADA: Vučić Srbima u RS poručio da nikom ne dozvole da posvađa "dva oka u glavi"

Pobijedit ćemo. Opstat će naš narod na Kosovu, narod neće biti gladan, isplaćivaćemo plate, i uspijevati da ih snabdijevamo robom, materijalom za bolnice, opremom

Avaz.ba
27.12.2018 20:57

Vučić: Previše smo razjedinjeni

Foto: Arhiv

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da će država pomoći svom narodu na Kosovu, pogođenom trgovinskim mjerama Prištine.

Istakao je da će Srbija na pobijediti i da će srpski narod opstati na Kosovu, te da neće biti gladan.

- Nećemo dozvoliti ni jednog trenutka da ostanu bez podrške države u svakom smislu - rekao je predsjednik Srbije.

Vučić je, u dnevniku televizije Srbije, kazao da Srbija nema mnogo izbora kada se neko ponaša ne samo protupravno, već iracionalno, poput Prištine sa taksama, te da u toj situaciji moraju da izdrže i sačekaju trenutak kada će ih oni koji su ih podržavali "pozvati pameti" i takse biti ukinute.

- Nadamo se da će to što prije da se dogodi - naglasio je on.

Vučić je istakao da se radi u nemogućim uslovima, da Srbija kao država gubi mnogo novca, ali da je najvažnije da pomažemo našim ljudima koji čuvaju ognjišta, ime i prezime, i da neće dozvoliti da ostanu bez srbijanske robe.

- To je ono što možemo i moramo da uradimo. Kada su takse bile uvedene rekao sam da će tri dana da se digne medijska buka, a da će samo nas desetina morati da se svakog dana bavi time. Upravo to pokazuje kolika je težina položaja u kojem se nalazimo - rekao je on.

Vučić je kazao da iz te kože ne može, niti hoće da izađe.

- Pobijedit ćemo. Opstat će naš narod na Kosovu, narod neće biti gladan, isplaćivat ćemo plate, i uspijevati da ih snabdijevamo robom, materijalom za bolnice, opremom. Da li će keks isti doći u isto vrijeme, ostaje da se vidi, ali neće biti gladni - rekao je on.

Istakao je da Srbija nerijetko pada u zamku lažnih svađa lidera Albanaca na Kosovu, pozivajući se na vijest da se savjetnik Hašima Tačija Bekim Čolaku založio za ukidanje taksi.

Tim se, kaže Vučić, samo otvara prostor Tačiju u svijetu.

Međutim, navodi Vučić, tih taksi ne bi ni bilo da Tačijeva partija za to nije glasala. I Kadri Veselji je u Tačijevoj partiji, kaže Vučić i podsjeća da je upravo Veselji tražio da se takse povećaju na sto posto.

- Igraju se dobrog i lošeg policajca - rekao je Vučić i to je njihova stvar, kao i to što u Briselu vole Tačija, a u Londonu Haradinaja, da u Vašingtonu vole Tačija, a u nekim islamskim zemljama Haradinaja...

"Oni rade zajedno da Srbima bude sve lošije i teže", rekao je Vučić.

Srbija i RS moraju da se drže zajedno

Srbija i Republika Srpska moraju da se drže zajedno ako hoće da opstanu, istakao je večeras Vučić i naglasio da građani RS ne treba da slušaju one koji žele da posvađaju „dva oka u glavi“.

Vučić je, u dnevniku RTS, rekao da je reč o notornoj laži da su policajci iz Srbije poslati u Banju Luku na protest roditelja Davida Dragičevića.

- Došao sam da se obratim narodu i građanima RS sa televizije Srbije, jer znam da gledaju i znam sa koliko ljubavi gledaju u Srbiju. Došao sam da kažem da je Srbija do 2014. godine uložila nikada više novca i podrške u RS. Nije to davano vlastima ili opoziciji, davano je narodu, od vrtića, obdaništa, škola, osnovnih, srednjih, do učestvovanja u aukcijama, kada je novac bio potreban RS. Ukupno smo 21.550.000 eura plus još 20 miliona eura. Dakle, to nije mali novac, a i najznačajniji investitori u RS su iz Srbije - podsjetio je on.

Vučić je zamolio narod u RS da ne sluša laži, i one koji hoće dva oka u glavi da posvađaju.

- RS je opstala jer je imala čvrstu i snažnu podršku Srbije. Bez podrške Srbije ne pitajte me, niti želim da kažem šta bi sve oni koji žele uništenje RS učinili - istakao je.

Nijedan policajac iz Srbije nije učestvovao ni u Banjoj Luci, ni u drugim događajima u RS i BiH, kaže Vučić i dodaje:

- Ne miješamo se u unutrašnje stvari druge države, za razliku od ranijih predsjednika ili premijera koji su podržavali neke kandidate. Ja to nisam radio - rekao je on.

Vučić je naglasio da neće opsovati Milorada Dodika da bi neko drugi bio zadovoljan.

- Da smo ranije postigli dogovor, ne bi izgubili toliko naših ljudi i teritorija. Da li je trebalo kada se nisam slagao sa Dodikom oko referenduma da podignem granicu na Drini, da mu ne dam da dođe u Beograd. Imamo dogovor da Srbija poštuje RS, a RS Srbiju, da se svađamo nećemo i ne smijemo - poručio je on.

Vučić je naglasio da to ne znači da neće pokazati pažnju porodici i saslušati majku i oca ubijenog.

- To pokazuje kakvu brigu vodi Srbija. Srbija i RS ako hoće da opstanu moraju, poštujući integritet BiH, da se drže zajedno. Mi smo Kosovo i izgubili 2008. jer smo imali dvojicu na vlasti koji su se tukli u Beogradu ko će više da se dopadne strancima. Imali smo nesposobnu vlast 2006. kada smo izgubili Crnu Goru. Na sve to, zar nas to nije naučilo da moramo da budemo jedinstveni i ujedinjeni - kazao je on.

Poručio je da u RS ne treba dovoditi u pitanje Srbiju, kao što u Srbiji nećemo dovoditi u pitanje RS.

Dok su protesti u Beogradu mirni, nema potrebe za policijom

Vučić je rekao da su protesti koji se održavaju nekoliko subota unazad u Beogradu mirni, te da policija neće intervenirati dok god oni takvi ostanu.

- Policiju niste ni vidjeli tamo, za razliku od drugih zemalja gde su krvave glave i vodeni topovi. Mi pustimo da rade šta hoće, onda dođu lokalni izbori oni dobiju devet posto i svoja dva, tri odbornika mi dobijemo 27 i svi zadovoljni - rekao je Vučić.

On je ponovio da veoma poštuje narod i da je spreman da ga sasluša, ali da nikada neće slušati Đilasa, Obradovića, Jeremića i druge predstavnike opozicije.

Kako kaže, njih je vidio na svim do sada održanim protestima, a, iako nemaju vidljiva obilježja svojih stranaka, jasno je, kaže, koje su im namjere.

- Šta treba da obuku, dres? Kao kada vi sada ne biste rekli da sam ja Aleksandar Vučić gost u emisiji, jer nemam napisano to na majici - rekao je on.

On je podvukao da nikada neće slušati "pljačkaše koji su orobili Srbiju, oteli sve što su mogli".

- Njih nikada neću da slušam i to mogu da ponovim još 5.000 puta. Neću da ih slušam, kao ni prije godinu dana kada su kao šetali protiv diktature - naveo je Vučić.

Ponavlja da dok nema nasilja učesnici protesta policiju neće ni vidjeti.

- To pokazuje koliko je Srbija demokratska zemlja i mnogo više od zapadnih zemalja - kazao je Vučić.

Putinova posjeta od izuzetnog značaja

Aleksandar Vučić izjavio je da je posjeta predsjednika Rusije Vladimira Putina, 17. januara, od izuzetnog značaja za Srbiju, jer je važno da unapređujemo saradnju sa Rusijom u svim oblastima, ekonomiji i politici, zbog naše budućnosti.

- Za nas je svakako većeg značaja, a pretpostavljam da je od značaja i za Rusiju. Predsjednika Putina ćemo dobro da dočekamo, vjerujem da će i veliki broj građana doći da ga pozdravi - rekao je Vučić.

Istakao je da će tokom Putinove posjete biti potpisano 20, a možda i više, sporazuma iz različitih oblasti.

Poručio je da će Srbija da unapređuje saradnju sa Rusijom, jer je to za njih veoma važno.

- To nije bitno samo u smislu, kako to neki govore, zato što je divan Puškin i Čehov, Rubljov. Ne, za nas je to važno zbog budućnosti, zbog dobrih odnosa u budućnosti i u privredi, povećanju ruskih investicijama i svim drugim oblstima - rekao je Vučić.

Posebno je podvukao činjenicu da, u političkom smislu, Rusija podržava Srbiju u Vijeću sigurnosti UN i svim drugim organima i institucijama širom svijeta.

NA VRH