REAKCIJE

Srbijanski predsjednik Vučić oštro odbacio kosovsku platformu za dijalog

Aleksandar Vučić. AFP

Fena

8.3.2019

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u petak da Srbija neće za nastavak dijaloga prihvatiti platformu kosovskih vlasti kojom se od Beograda traži priznanje nezavisnosti Kosova i isplata ratne odštete naglasio da će srpska strana uvijek biti za mir, ali i opet poručio kako "nikad više neće biti Oluje i Bljeska". 

"A sada sikter s tim papirom, bando iz Prištine, kuda god hoćete i vidite da li će vam to neko ispuniti - Srbija neće - rekao je u petak Vučić.

Platforma kosovske delegacije za dijalog sa Srbijom, koju je u četvrtak usvojila Skupština Kosova, predviđa recipročno priznanje Kosova i Srbije unutar aktuelnih granica i ukidanje Rezolucije VS UN 1244 iz 1999. koja Srbiji garantira teritorijalni integritet. 

Platforma sadrži 11 temeljnih principa na kojima će djelovati kosovska delegacija te poglavlja koja se odnose na eurointegracije, ratne zločine, nestale osobe i žrtve spolnog nasilja, zaštitu prava manjinskih zajednica, pravo Kosova na sukcesiju koju su ostvarile bivše republike raspadom SFRJ-a.

U govoru, koji je izravno prenosila Radio-televizija Srbije i nekoliko televizija s nacionalnom frekvencijom, Vučić je naglasio kako je svjestan da će zbog svojih poruka potaknuti kritike i izvana i na domaćoj političkoj sceni.

"Da nas gazite - nikad nećete moći! Govorim to svjestan da ću biti na udaru svjetskih moćnika i domaćeg ološa. Ali, ja rezervnu domovinu nemam, moja djeca živjet će u Srbiji i ostat će ovdje", rekao je Vučić.

On je poručio da nije uplašen ni prosvjedima u Srbiji ni vanjskim prijetnjama.

"Ni jači od vas iz Prištine nisu uspjeli poniziti Srbiju - nećete ni vi. Mislili su me uplašiti protestima ovdje, prijetnjama izvana, da ću ih moliti da bih ostao na vlasti. Ne molim nikoga ni za šta, a i kad sam najteže breme preuzimao - znao sam koliko je to dobro za naš narod", rekao je Vučić, povremeno prekidan povicima "Aco Srbine".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.