SRBIJA

Za otetom Monikom i Malčanskim berberinom traga 220 policajaca, podignuti i helikopteri

Potraga je sinoć najviše bila koncentrirana u srbijanskom mjestu Orešcu, u kojem su pronađeni posljednji tragovi koji vode do djevojčice i Jovanovića

Monika Karimanović i Ninoslav Jovanović: Sumnja se da je silovatelj oteo djevojčicu. Telegraf.rs

Avaz.ba / Blic.rs

26.12.2019

Opsežna policijska akcija u Srbiji, pokrenuta prije šest dana zbog potrage za dvanaestogodišnjom Monikom Karimanović, koja je nestala 20. decembra na putu do osnovne škole, trajala je i tokom protekle noći, ali, kako javlja srbijanski ''Blic'', novih zvaničnih informacija za sada nema. 

Potraga se jučer intenzivirala, kada su svi tragovi počeli da ukazuju da s nestankom djevojčice veze ima ozloglašeni višestruki silovatelj Ninoslav Jovanović iz Malče, poznatiji kao Malčanski berberin, a koji je u martu ove godine ponovo izašao s robije. Ovaj monstrum inače je osuđivan zbog silovanja, a svoje žrtve je prije toga šišao, zbog toga je i dobio nadimak Malčanski berberin.  



Psi tragači

Potraga je sinoć najviše bila koncentrirana u srbijanskom mjestu Orešcu, u kojem su pronađeni posljednji tragovi koji vode do djevojčice i Jovanovića. Policija je potragu nastavila sa psima tragačima i termovizijskim kamerama da bi mogli bolje vidjeti noću.

U potrazi za djevojčicom angažirane su i helikopterske jedinice, kao i 220 policajaca i pripadnika Žandarmerije.

Dvanaestogodišnja Monika Karimanović nestala je 20. decembra na putu od svoje kuće u Suvom Dolu ka selu Donji Brod, gdje je škola koju pohađa.

Kao i svakog dana, Monika je u školu išla sama, istim putem. O tome je posvjedočila i djevojčicina učiteljica koja je ispričala policiji i za "Blic" da je Moniku vidjela tog jutra na putu kojim uvijek ide. O tome svjedoče i snimci sa sigurnosnih kamera jednog objekta koji se nalazi na oko 500 metara od djevojčicine kuće. Na snimku se iza djevojčice vidio i jedan sumnjiv automobil...

Djevojčica je prošla dalje ulicom i, kako se pretpostavlja, na dijelu ulice dužine oko 100 metara, gdje nema kamera, s jedne strane su visoke ograde, a s druge njive, djevojčica je oteta. Nakon četiri dana opsežne potrage, apela za pomoć njene porodice i mnogobrojnih lažnih dojava, u šiblju kod malčanske raskrsnice pronađen je Monikin ranac.

Otkriveno skrovište

Monikin ruksak pronađen je u šipražju u kom je bilo napravljeno pravo malo sklonište u kojem su bili šator i vreća za spavanje. U skrovištu je bilo i tragova hrane, kao i tragova povraćanja...

Tada je klupko užasa počelo da se odmotava.

Sestra Ninoslava Jovanovića, poznatijeg kao 'Malčanski berberin', prijavila je policiji da joj je automobil ukraden. Mještani su počeli da govore da Jovanovića, koji je živio u Malči, selu koje se nalazi na svega nekoliko kilometara od mjesta na kojem je Monika nestala, također, nisu vidjeli danima. Automobil je lociran na groblju u Malči, a skrovište i Monikin ruksak u istom tom selu.


Policija je ubrzo izdala saopćenje u kojem je zamolila građane za pomoć u potrazi za Ninoslavom Jovanovićem zbog sumnje da ima "veze s otmicom u okolini Niša".

Građani su počeli da se javljaju policiji i jedna od prijava bila je da su Jovanović i djevojčica, prije dan ili dva, viđeni kako idu prugom od Malče ka Knjaževcu. Policijska istraga usmjerena je u tom pravcu i ubrzo je otkriveno da su u selu Orešac kod Knjaževca obijene tri kuće. Jedna od tih kuća utvrđeno je da pripada Goranu Bogdanoviću, inače ocu supruge brata Ninoslava Jovanovića! 

Policija je ušla u tu kuću i po tragovima u njoj bilo je jasno da je tu neko proveo makar jednu noć. U krevetu je neko spavao, a u kući je neko i jeo... Da situacija bude još strašnija, u štali pored kuće pronađena je ošišana ženska kosa. 

Policija je blokirala prilaz ovoj kući i tu je sinoć boravio i direktor srbijanske policije Vladimir Rebić, koji je rekao da očekuje da će uskoro naći Jovanovića i malu Moniku, kao i da on vjeruje da je djevojčica živa.

Kuća u kojoj su pronađeni tragovi za koje se sumnja da pripadaju Moniki i otmičaru. Blic

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.