PANDEMIJA

U Srbiji još pet zaraženih koronavirusom

Troje se nalazi u kućnoj izolaciji s lakšom kliničkom slikom, dok je dvoje zadržano na bolničkom liječenju

U Srbiji testirano 12 osoba. AFP

Avaz.ba

14.3.2020

U Srbiji je registrirano pet novih slučajeva koronavirusa, te je ukupan broj zaraženih porastao 46.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je na konferenciji za medije u Vladi Srbije kazao da su danas testirani uzorci 12 osoba. Troje se nalazi u kućnoj izolaciji s lakšom kliničkom slikom, dok je dvoje zadržano na bolničkom liječenju, bez komplikacija, stabilnog općeg stanja.

Kineski državljanin nikome nije prenio zarazu. AFP

Ministar Lončar rekao je na konferenciji povodom praćenja situacija u vezi s koronavirusom u Srbiji da postoji zloupotreba u apotekama. Kaže da država šalje nadležne inspekcije u one objekte u kojima se prodaje roba po značajno višim cijenama nego što je to do sada bio slučaj.

- Imate tu vrstu neodgovornosti, ljudi koriste ovu priliku da se obogate. To je vrlo ružno i zato građani takve treba da prijave - pozvao je Lončar.

Ministar je dodao i da ne bi reklamirao nijedan lijek dok se ne potvrdi njegova efikasnost u ovoj situaciji. Kaže da je ministarstvo otvoreno za sve novine koje daju rezultat, te da postoji dobra volja da se razmjene iskustva s Kinom.

U vezi s pitanjem koje se odnosilo na oboljelog kineskog državljanina kod koga je potvrđen drugi slučaj koronavirusa u Srbiji, ministar je otkrio da je njegovo kretanje potpuno rekonstruirano, te da su nadležni obavili svoj posao temeljno, što, tvrdi, pokazuje i činjenica da oko njega nije bilo novih oboljelih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.