ZABRANA KRETANJA

Vučić: Srbija još najmanje jedan vikend u karantinu zbog koronavirusa

Stručnjaci sugeriraju da "ne smije biti opuštanja bar još dvije sedmice"

Aleksandar Vučić. Fena

Fena

23.4.2020

U nastojanju da spriječi širenje zaraze koronavirusom, Srbija će imati policijski sat od petka do ponedjeljka još najmanje jedan vikend, najavio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Nakon otvaranja još jedne Covid bolnice u beogradskom Vojnomedicinskom centru, Vučić je rekao kako stručnjaci sugeriraju da "ne smije biti opuštanja bar još dvije sedmice".

Mada nije direktno najavljeno, to bi moglo značiti da će Srbija biti u karantinu i tokom prvomajskih praznika, od 1. do 4. maja. Zabrana kretanja se naročito odnosi na vikende, kada su najveće gužve, rekao je Vučić, navevši da Srbija u kontroli epidemije danas ima "bolji rezultat zbog dobrih vikenda u posljednje dvije sedmice". 

Izvjesno je da nećemo mijenjati odluku, zabrana kretanja bit će, najvjerovatnije, na snazi od petka u 18 do ponedjeljka u 5 sati - rekao je Vučić. 


Od 4. maja "sve bi trebalo raditi"

Prema njegovim riječima, očekuje se da bi za desetak dana mogla početi djelimična obnova zračnog i međugradskog prometa, a poslije 4. maja i javnog gradskog prijevoza, uz obavezu nošenja maski i stroge mjere zaštite te uz postepeno povećanje broja vozila, razmjerno broju ljudi koji se budu vraćali na posao.

- Sljedeće sedmice nastavit će se postepeno otvaranje trgovina, osim u trgovinskim centrima, a od 4. maja "sve bi trebalo raditi - rekao je Vučić.

Komentirajući mjere za otklanjanje posljedica pandemije, on je rekao kako Srbija nije tražila pomoć od EU, jer je već uzela kredite od Svjetske banke i Centralne evropske banke "po povoljnijim uvjetima nego što su pozajmice za koje je EU odobrila sredstva".

Vučić je naveo kako je EU saopćila da je osigurala pomoć u saradnji sa MMF-om za "zemlje koje imaju značajne poremećaje u platnobilansnom sistemu", a Srbija, kako je ustvrdio, te poremećaje nema.


Komemorativne manifestacije

Srbijanski predsjednik najavio je da će se u nedjelju održati komemorativne manifestacije kojima će se, bez sudjelovanja građana, obilježiti stradanje srpskog naroda u Donjoj Gradini i Sremskoj Mitrovici, gdje je na tzv. srijemskom frontu krajem Drugog svjetskog rata poginulo između 5.900 i 7.500 Srba.

- Nikad nećemo zaboraviti žrtve Jasenovca, najstrašnijeg zločina ustaškog režima u NDH, strašno stradanje srpskog, jevrejskog i romskog naroda - rekao je Vučić.

On je poručio da će Srbija "uvijek imati dovoljno vremena" da pamti zlodjela. 

- Znat ćemo obavezati sebe da se zločini nikad ne zaborave - poručio je Vučić najavljujući komemorativne skupove žrtvama Jasenovca i stradalima na srijemskom frontu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.