SRBIJA

Ministarstvo uputilo apel roditeljima: Ne snimajte djecu koja ne poštuju mjere, možete krivično odgovarati

Prosvjetna inspekcija sprovodi preventivne savjetodavne posjete i nenajavljene kontrole obrazovnih ustanova

U saopštenju se dodaje da resorno ministarstvo nema mehanizam da spriječi da pojedini roditelji obilaze škole i neovlašteno snimaju djecu. RAS

Avaz.ba

11.9.2020

Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije apelovalo je danas na roditelje da neovlašteno ne fotografišu i ne snimaju djecu u školama jer je, kako podsjeća, snimanje maloljetnih lica bez saglasnosti roditelja zabranjeno i povlači krivičnu odgovornost.

U javnosti se pojavila netačna informacija da građani Ministarstvu prosvjete upućuju predstavke sa neovlaštenim snimcima učenika kao dokazima da postoje nesavjesni đaci, nastavnici i roditelji koji se ne pridržavaju propisanih mjera u školama, navodi se u saopštenju tog ministarstva.

Kako se ističe, Ministarstvu prosvjete i Školskoj upravi Beograd, Sektoru za inspekcijske poslove nisu upućene prijave s takvim sadržajem i materijalom.

Navodi se da se o nepoštovanju epidemioloških mera u školama i domovima građani obraćaju direktno Ministarstvu prosvjete, prosvjetnoj inspekciji i preko Kontakt centra republičkih inspekcija Vlade Srbije i dodaje da je do sada upućen mali broj takvih predstavki i da ni jedna nije sadržala neovlaštene snimke ili fotografije.

Kada je riječ o kontroli epidemioloških mjera, navode, da Ministarstvo postupa u skladu sa svojim nadležnostima, te da tim povodom prosvjetna inspekcija sprovodi preventivne savjetodavne posjete i nenajavljene kontrole obrazovnih ustanova, kako bi provjerile da li se mjere poštuju.

Osim toga, dodaje se, redovno se održavaju i aktivi direktora.

Nesavjesno postupanje svih učesnika u obrazovno-odgojnom procesu u pogledu poštovanja epidemioloških mjera, predstavlja povredu radne obaveze zaposlenog, odnosno povredu obaveze učenika i povlači disciplinsku odgovornost, navodi se i dodaje da su za nesavjesne direktore predviđene i najstrožije mjere poput razrješenja.

U saopštenju se dodaje da resorno ministarstvo nema mehanizam da spriječi da pojedini roditelji obilaze škole i neovlašteno snimaju djecu i škole.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.