OČEVICI NESREĆE

Avion je nisko letio, borio se, okretao, a onda je pao

Mještani su se okupili, a čula se i naknadna pucnjava

Avaz.ba

25.9.2020

Zvonko V. (desno). Društvene mreže

Dva pilota Ratnog vazduhoplovstva i PVO Vojske Srbije poginuli su danas u 9.10 sati prilikom pada aviona MiG-21 u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika obavljajući svoje letačke zadatke.

Kako se navodi u saopćenju Ministarstva odbrane Srbije, nakon obavještavanja svih članova porodica poginulih pilota, obavestit će javnost o imenima pilota.

Povrijeđeni mještanin u čije dvorište je avion pao, prevezen je u Opštu bolnicu u Loznici.

U bolnici su za RTS rekli da je 59-godišnji muškarac ubrzo nakon pada aviona zbrinut u jedinici intenzivne njege i da je zadobio opekotine grudnog koša, glave i ruku, ali da je svjestan i orijentisan.

Osim opekotina, nema drugih povreda.

Ministarstvo je saopćilo je da je avion Mig 21 koji se srušio pregledan prije polijetanja u skladu sa svim procedurama i nakon pregleda konstatovano je da je ispravan i spreman za let.

Mještani koje je ekipa RTS-a zatekla na mjestu nesreće bili su vidno uznemireni. Ispričali su da je avion jutros nadlijetao selo, i u jednom momentu je letio jako nisko, tik iznad krovova kuća.

- Prvo je bio jak zvuk aviona i nisko je letio, izletjeli smo iz kuće ja i supruga, bilo je bezazleno, borio se, okretao. Onda je bio pad, poslije se jak dim podigao, odmah sam otišao kolima, odigralo se u vrlo kratkom vremenu - ispričao je  Stanoje Grujić za RTS.


Olupina aviona. RTS

Kako kaže, kad je došao na lice mjesta, mještani su se okupili, a čula se i naknadna pucnjava.


- Jedan komšija je opekotine dobio, odvezen je u Loznicu, manje su tjelesne povrede - ispričao je Grujić.


Živana Ilić još ne može da se oporavi od šoka koji je jutros doživjela.


- To je proletjelo iznad naše kuće, treslo se, samo je buknulo, uhvatila sam se za glavu i počela da vičem 'gori, gori'. Uplašila sam se za djecu, komšije su vidjele kako je to izgledalo, izletjela sam na put, nisam znala gdje se nalazim, još se tresem - ispričala je Živana.


Meštani sela Brasina kažu da je veća tragedija izbegnuta zahvaljujući pilotima.


Avion se nakon pada zapalio, a izgorjelo je i jedno drvo.


Pilot Zvonko V., koji je upravljao avionom MIG 21 imao je 43 godine. Rodom je iz sela Donja Borina i, kako navode članovi njegove porodice, poginuo je malo pošto je nadletio svoje selo i porodičnu kuću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.