BEOGRAD

Vučić nakon sastanka s Varheljijem: Zahvalni smo Evropskoj uniji na podršci i pomoći

Nakon sastanka Vučić i Varhelji su se obratili medijima

Varhelji i Vučić. Anadolija

A. M.

8.10.2020

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras sa komesarom za proširenje Evropske unije Oliverom Varheljijem, koji boravi u radnoj posjeti Beogradu, kako bi lično predstavio izvještaj o napretku Srbije i Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan.

Nakon sastanka Vučić i Varhelji su se obratili medijima.

Evropski komesar je rekao da obilazi region kako bi donio dobre vijesti. On je podržao ideju jedinstvenog regionalnog tržišta, odnosno "Mali Šengen", a predstavio je i dio ekonomsko-investicionog plana koji je vrijedan oko devet milijardi eura, koji su predviđeni grantovi i finansijske garancije za projekte koji bi trebali da stvore privredni rast. 

- Na zapadnom Balkanu vidimo uska grla, poput nedostatka infrastrukture, koja uzrokuje da nema trgovinskih ruta. One se moraju uspostaviti kako bi se otvorile mogućnosti kompanijama da investiraju i otvaraju nova radna mjesta - naveo je Varhelji.

Prema njegovim riječima, sve investicije bi bile besmislene, ako četiri slobode ne funkcionišu kroz čitav region.

On je ohrabrio i buduću Vladu Srbije da ubrzaju proces reformi, posebno u oblasti vladavine prava.

- Od suštinske je važnosti da se krene naprijed, imamo novi početak pred sobom i možemo ubrzati ekonomiju i čitav proces pristupanja - dodao je.

Evropski komesar je kazao i da izvještaj Evropske komisije konstatuje da je bilo izvjesnog napretka, ali da se mnogo toga još mora uraditi.

- Ohrabrujemo Vladu koja će uskoro biti formirana i oslanjat će se na veliku većinu u parlamentu da sprovede reforme - rekao je.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je komesaru na naporima da unaprijedi pregovarački proces koji vodi Srbija prema punopravnom članstvu u EU.

View this post on Instagram

"Želeo bih da izrazim iskreno zadovoljstvo zbog posete komesara za susedsku politiku i proširenje, iskrenog prijatelja Srbije, Olivera Varhejija i da mu se zahvalim na naporima da unapredi pregovarački proces koji vodi Srbiju ka punopravnom članstvu u EU. Mi smo u današnjim razgovorima, čini mi se i najkonkretnije govorili o budućnosti naše zemlje, o ekonomskom i investicionom paketu, kao i infrastrukturnim projektima. Veoma sam zahvalan komesaru i EU na velikoj podršci koju će u narednih sedam godina pružiti i Srbiji i celom regionu. Radujemo se svemu što dolazi u ceo naš region." - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Varhejijem.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

On je rekao da je s evropskim komesarom razgovarao o budućnosti zemlje, ekonomskom i investicionom paketu, te izrazio zahvalnost na podršci koju će EU u narednih sedam godina, naročito od 2024. godine, pružiti i Srbiji i regionu.

- Mi smo zadovoljni i kada naše komšije dobijaju novac, to je dobro i za čitav region i za saradnju naše zemlje. Veoma, veoma sam zadovoljan našim razgovorima i saradnjom s komesarom - naveo je.

Kako je pojasnio, Srbija će dobiti oko osam milijardi eura u grantu i još 20 milijardi eura preko toga, a za zemlju je projekat od najvećeg značaja kompletna internet mreža za ruralna područja i kompjuteri u svim seoskim školama, čija je vrijednost oko 73 miliona eura.

On je izrazio nadu i da će poslije 2024. godine Srbija moći da računa i na izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo, kao i izgradnju pruge za taj autoput.

Predsjednik Srbije je prihvatio i kritike koje se odnose na "korištenje funkcije predsjednika države čime je pridobijao građane Srbije za stranačku listu koju je vodio".

- Nije ni važno, odgovarat ću na to kada za to dođe vrijeme. Ja sam prihvatio svu krivicu i rekao da sam odgovoran i spreman da snosim svaku vrstu posljedice - kazao je Vučić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.