KOALICIJE

Mediji: Šapić ulazi u novu Vladu Srbije

U izvršnoj vlasti trebali bi ostati socijalisti Ivice Dačića uz dominantni SNS

Šapić uvodi svoju stranku u vlast. Danas

G. M.

19.10.2020

Sjednica Predsjedništva Srpske napredne stranke (SNS) zvanično je zakazana za utorak, 20. oktobar, po podne. Na toj sjednici bi aktuelna premijerka Ana Brnabić, koja je dobila novi mandat, trebalo da saopći imena novih ministara, ali i da objavi koje će još stranke ući u vladu kao koalicioni partneri SNS-om.

Sjednica se održava u prostorijama SNS-a u Novom Beogradu. Predsjednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić izjavio je prošle srijede da će sastav nove vlade biti poznat najkasnije do ponedjeljka, podsjeća agencija Beta.

Špekulira se da će SPAS Aleksandra Šapića biti najveće osvježenje u novoj vladi i da će dobiti jedno ministarsko mjesto. U prilog te tvrdnje uzima se način na koji je 8. septembra konstituiran lokalni parlament općine Novi Beograd.

Tada je lider SPAS-a i dosadašnji predsjednik općine postao predsjednik lokalne Skupštine jednoglasno. Za njega je glasalo 48 od ukupno 49 odbornika, što znači i oni izabrani sa liste SNS-a, kao i sa liste SPS-a. Saradnja na lokalu se uzima kao važan znak da li stranka ulazi u vladajuću koaliciju na državnom nivou, piše beogradski „Danas“.

Ako Šapić dobije jedno ministarstvo, socijalisti Ivice Dačića trebalo bi da dobiju dva – jedno za samog Dačića i drugo iz resora energetike za Aleksandra Antića.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.