BEOGRAD

Vlada Srbije: Koji kandidati su u utrci za ministarske pozicije

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić otkrila je jučer da se još traga za imenima tri ministra u njenoj vladi

Neki od kandidata su već dobro poznate face. Blic / RAS Srbija

G. M.

22.10.2020

Četiri mjeseca nakon što su u Srbiji održani parlamentarni izbori i dalje nije sasvim izvjesno ko će biti novi ministri. Svaki novi dan, donosi i nove kandidate i nove spekulacije, a budućni ministri neće moći da odahnu sve dok nova Vlada Srbije ne bude i konačno formirana, kako se očekuje, sredinom sljedeće sedmice, piše „Blic“.  

Kako sada stoje stvari, nova vlada trebalo bi da ima više od 20 ministara, najvećim dijelom iz Srpske napredne stanke, koja i ima apsolutnu većinu poslanika. 

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić otkrila je jučer da se još traga za imenima tri ministra u njenoj vladi, a da je dilema i da li će jedno ministarstvo, koje je bilo predviđeno prvim planom, uopće postojati. 

Znatno izmijenjen format

Neka imena i pozicije su ipak počeli da se pojavljuju u javnosti, a jedino je Siniša Mali potvrdio da će ostati ministar finansija. Kako "Blic" saznaje, Socijalistička partija Srbije će, pored mjesta predsjednika Skupštine, najvjerovatnije dobiti još dva ministarstva, prosvjete i državne uprave i lokalne samouprave. Takođe, SPAS-u koji vodi Aleksandar Šapić trebalo bi da pripadne jedno od novih ministarstava, i to po svoj prilici ono za brigu o porodici, djeci i demografiji.

Šapić danas na pitanje novinara da li će ministarsko mjesto dobiti Ratko Dmitrović, treći na listi SPAS-a, nije dao direktan odgovor, već je rekao novinarki da "nije loše informirana". Takođe, nagovijestio je da bi resor koji će pripasti SPAS-u mogao upravo biti onaj za populacionu politiku i demografiju, jedan od dva nova u Vladi.

Tako bi, bar za sada trebalo da bude razriješen dio nejednačina o novom izgledu Vlade. Lider SNS-a Aleksandar Vučić najavio je da će SPS u Vladi učestvovati u izmijenjenom formatu, a kako se moglo čuti na Predsjedništvu SNS-a, to prema saznanjima "Blica" podrazumijeva dva resora.

- Na Predsjedništvu je rečeno da će socijalistima pripasti, pored mjesta šefa parlamenta, i da vode dva ministarstva. To je ono što je izvjesno, a možda im bude dodijeljeno i neko ministarstvo bez portfelja. Ipak, prva opcija je najizvjesnija - navodi izvor "Blica" iz vrha SNS.

Socijalisti su jučer održali i Predsjedništvo stranke na kojem je jednoglasno usvojena odluka o učešću u novoj vlasti, kao i kandidatura Dačića za predsjednika Skupštine. Dačić je prethodno predočio ciljeve Vlade.

- Prije Predsjedništva održan je sastanak užeg rukovodstva, potpredsjednika stranke i Dačića, a na jednom od ta dva sastanka između redova je provučeno da bi SPS-u moglo da pripadne Ministarstvo prosvjete, kao i državne uprave i lokalne samouprave. Ali, ti razgovori još traju i nije isključeno da bi već sutra mogle druge opcije da se nađu na stolu. Bilo je i onih iz SPS koji su još ranije tražili mjesto potpredsjednika Skupštine, ali im to nije uslišeno - kaže izvor "Blica" iz vrha SPS.

Dačić na čelu Skupštine

Kada je riječ o koalicionim partnerima SNS-a, predsjednik Srbije i lider naprednjaka Aleksandar Vučić, najavio je da bi u narednim danima trebalo bi da obavi razgovore sa PUPS-om i Srpskom narodnom partijom. Kako se sada špekulira, Krkobabić koji u ovom mandatu brine o regionalnom razvoju mogao bi proširiti svoj djelokrug i starati se o selu, međutim, ostaje nedoumica da li će i Nenad Popović nastaviti rad u Nemanjinoj 11, gdje je trenutno ministar bez portfelja za inovacije i tehnološki razvoj.

U Vladu bi trebalo da se vrati i Nikola Selaković, koji je sada na mjestu generalnog sekretara predsjednika Srbije, što i ne čudi jer važi za čovjeka od velikog povjerenja Aleksandra Vučića. Njemu se pripisuje mjesto ministra vanjskih poslova, a premijerka Ana Brnabić jučer nije željela da komentira navode da će Nikola Selaković postati ministar, jer ne bi bilo korektno da sada komentira takve stvari, ali je rekla da bi ga željela u svom timu.

- Možda i dođe do nekih rokada već dobro poznatih imena. Ne razmišljamo koji resor, koja vlada, već samo da se uradi sve što može u godini koja će biti puna izazova za naše građane. Svakako, mogu reći da bih Selakovića željela u svom timu, a bit će mnogo novih imena - rekla je Brnabićeva.

Brnabić će danas, zbog imenovanja Dačića na mjesto predsjednika Skupštine Srbije preuzeti rukovođenje Ministarstvom vanjskih poslova do izbora novog ministra.

Među novim imenima koji su viđeni za ulazak u Nemanjinu 11 su članica kriznog štaba Darija Kisić-Tepavčević, nekadašnja predsjednica opštine Savski venac Irena Vujović, potpredsjednica i poslanica SNS-a Marija Obradović i članica UDS-a Gordana Čomić. Špekulira se i da bi Zorana Mihajlović mogla promijeniti resor.

Kada se spominju rokade, nije isključeno da bi ministri unutrašnjih poslova i odbrane, Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin mogli zamijeniti pozicije, pogotovo što je Vučić napomenuo da će dosadašnji ministar policije Nebojša Stefanović ubuduće obavljati važan posao u sektoru sigurnosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.