SANDŽAČKI MUFTIJA

Efendija Kujević: Naša imovina je uzurpirana i vjernici su je jutros ogradili i zaštitili

Nakon jutrošnje blokade gradilište je sada zatvoreno dok se nadležne institucije ne riješe spor

Abdurrahman ef. Kujević. Avaz

Piše: A. bajramović

16.12.2020

Nakon što apeli inspekcijskim službama i policijskim organima nisu urodili plodom, vjernici su jutros od nastavka uzurpacije zaštitili vakuf Mearif u Novom Pazaru, kazali su nam u Mešihatu IZ u Srbiji.

Abdurrahman ef. Kujević, vršilac dužnosti muftije sandžačkog i rukovodilac Vakufske direkcije Mešihata, pojašnjava da su svi vakufi na području Sandžaka upisani su pod različitim imenima, ali oni su dio imovine Mešihata IZ u Srbiji, kao jedine prave, legitimne islamske zajednice.

- Dogodilo se slijedeće. Dio vakufske parcele 2.454 koja ima 32 ara i koja je u vlasništvu IZ u Srbiji, kao jedine legitimne, tradicionalne Islamske zajednice u Sandžaku i cijeloj Srbiji, uzurpirala je jedna paravjerska tvorevina koja je nelegalno registrirana. Gradeći neki svoj objekat ona je uzurpirala dio naše imovine. Odmah po saznanju da je dio naše imovine uzurpiran mi smo samo jednostavno ogradili našu imovinu. Jutros su to džematlije sa službama Islamske zajednice odradile, a nakon toga došla je inspekcija i zaustavila izgradnju dok se to sve ne ispita – kaže za „Avaz“ muftija Kujević.

Nakon jutrošnje blokade gradilište je sada zatvoreno dok se nadležne institucije ne riješe spor.

- Ovdje je situacija skroz jasna, ali službe moraju da izvrše proceduru. Dio tuđe imovine je otet i početa je gradnja na njoj, a to je imovina Mešihata IZ u Srbiji koji je integrisan u Rijaset IZ u BiH – kategoričan je muftija sandžački Abdurahman ef. Kujević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.