ODBIO SANU

Kusturica veći Srbin od srpskih akademika: Ne pristajem na okupaciju Kosova

Teška srca sam donio odluku da se zahvalim Odjeljenju za književnost Srpske akademije nauka i umjetnosti na kandidaturi za članstvo, naveo je Kusturica

Večernje novosti

Kusturica: Ne vjerujem u dobre namere gospodina Vladimira Kostića

Foto: Večernje novosti


Propali srpski režiser, rođen u Sarajevu, koji je promijenio ime Emir u Nemanja, očito se želi predstaviti kao veći Srbin od predsjednika SANU.

Naime, on je odlučio odbiti kandidaturu za članstvo u Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti. 

Prenosimo njegovo pismo koje su objavile beogradske Večernje novosti:

- Prvo: Teška srca sam donio odluku da se zahvalim Odjeljenju za književnost Srpske akademije nauka i umjetnosti na kandidaturi za članstvo u uglednoj ustanovi i da evo, ljubazno zamolim brisanje moga imena i prezimena sa pomenutog spiska. Trebalo bi da budem i slijep kod očiju pa da povjerujem kako osvetoljubivi Kostić nema većinu svojih ljudi u Odjeljenju za književnost i kontrolu nad armijom akademaca u drugim odjeljenjima kod kojih će izdejstvovati sve što zamisli. Uskoro bi mogla da uslijedi njegova ostavka koja neće biti prihvaćena. On neće oni hoće.

Drugo: Ovaj korak ne činim potcjenjujući istinu da su se stepenicama akademije penjali Milanković, Pupin, Tesla, Andrić, Ekmečić i ko sve još važan i sudbonosan za našu Srbiju. Ja sam filmski reditelj, pa onda tek mladi pisac i vremešni muzičar (što ne znači da nisam arhitekta graditelj i da neću, jedne noći, u svemu biti bolji i stariji). Ipak, danas u Srbiji ima mlađih pisaca koji, po mom uvjerenju, zaslužuju da budu akademci prije mene.

Treće: Predsjednik Akademije Vladimir Kostić je telefonskim razgovorom obavijestio Odjeljenje za književnost kako bi trebalo oni da me predlože za članstvo, a ne novostvoreno odjeljenje za umetnost, gdje su kandidati scenski umetnici i što predstavlja medij u kojem sam postigao najveće rezultate. Takva kandidatura bi odgovarala zdravom razumu i čitavom postupku dala smisao. Ovako ta su vrata otvorena vrednim umjetnicima, ali onima čija politička korektnost je jači izraz nego njihovo djelo.

Četvrto: Ne vjerujem u dobre namere gospodina Vladimira Kostića, a najmanje u njegovo viđenje budućnosti Kosova i Metohije koje se razlikuje, ne samo od ćutljive većine u Akademiji, nego je potpuno u skladu sa soroševskim viđenjem okupiranog Kosova i Metohije ali i budućnosti Srbije. Dugo će se čekati odgovor na poziv Bećkovića, Pipera, Tešića, Danojlića o neophodnosti isticanja stava Akademije u vezi sa statusom i budućnosti Kosova i Metohije.

Više o temi Emir Kusturica

DOBITNIK NIN-OVE NAGRADE
Svetislav Basara za "Avaz": Kusturica nije moj problem
NA VRH

Podijeli članak na