POTPISAN MEMORANDUM

U Srbiji do kraja godine fabrika za proizvodnju vakcina "Sinopharm"

Brnabić napomenula da je ovo početak šire saradnje Srbije, Kine i Emirata u oblasti biomedicine, bioinformatike i upotrebe vještačke inteligencije u farmaciji

S današnjeg potpisivanja memoranduma. Facebook

A. J. / Srna

12.7.2021

Memorandum o razumijevanju i saradnji za proizvodnju kineske vakcine "Sinopharm" u Srbiji potpisan je danas u Beogradu između Srbije, kineskog proizvođača vakcine i partnera iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.


Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da je cilj da u Srbiji do kraja godine bude izgrađena fabrika za proizvodnju ovih vakcina.


- Cilj je da do kraja godine izgradimo fabriku za proizvodnju vakcina, da paralelno sa tim radimo i na punjenu i da do kraja godine već imamo 10 miliona doza koje smo napunili u Srbiji, a da ubrzo nakon toga počne i sveobuhvatan proces proizvodnje - rekla je Brnabić.


Ona je napomenula da je ovo početak šire saradnje Srbije, Kine i Emirata u oblasti biomedicine, bioinformatike i upotrebe vještačke inteligencije u farmaciji, prenose beogradski mediji.


Ambasadorica Kine u Srbiji rekla je da je ovo novi početak saradnje Srbije i Kine u oblasti farmaceutske industrije i napomenula da je Kina isporučila više od 500 miliona doza i supstanci vakcina za više od 100 zemalja i međunarodnih organizacija.


- Srbija će imati ne samo dovoljno vakcina za svoju unutrašnju upotrebu, već će moći da pruži i još veću pomoć drugim zemljama u borbi protiv pandemije - rekla je ambasadorica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.