PANDEMIJA

U Srbiji umrla još jedna porodilja od korone: Pet godina se borila da dobije bebu

Savjetovali smo se sa doktorkom iz Novog Sada, ona joj je rekla da ne bi trebalo da se vakciniše, ispričao je Dalibor I.

E. H. / Blic

Beba je zdrava i trenutno je kod majčinih roditelja

Foto: Arhiv


Išli smo u privatnu kliniku u Novom Sadu na vantjelesnu oplodnju, jer pet godina nismo mogli da dobijemo dijete. Rodila nam je sina, ali ga je, nažalost, vidjela samo na slici. Vjerovala je da će se oporaviti i da će se uskoro igrati sa njim... Evo, ja sada ne znam ni kud ću ni šta ću. Stalno mi se u glavi vrti isto pitanje: „Bože, što nisi uzeo mene?! Zašto nju?! Kako će dijete sada bez majke?!"

KBC „Dragiša Mišović“

Ovako kroz suze priča Dalibor I. iz okoline Aranđelovca čija je supruga S. I. (33), koja je bila zaražena koronavirusom, u nedelju umrla u KBC „Dragiša Mišović“. Ni ona, kao ni druge trudnice i porodilje koje su nedavno umrle, nije bila vakcinisana, piše Blic.

- Zarazila se prije tri nedjelje. Dobila je temperaturu. Odmah smo je vodili kod ljekara. U Aranđelovcu su ustanovili da ima koronu i poslali je na kućno liječenje. Pet dana se mučila sa temperaturom, a onda je u petak uveče, 1. oktobra, dobila gušenje. Počela je da se otvara i prokrvarila je. Sutradan, rano ujutru smo ponovo otišli u bolnicu u Aranđelovcu. Sanitetom su je poslali u „Dragišu Mišović“ - priča Dalibor.

Porođena je carskim rezom istog dana. Tri dana je bila u zgradi gdje je bila i beba. Međutim, s obzirom na to da je bila pozitivna, nisu joj donosili dijete. Dalibor je molio ljekare da slikaju bebu kako bi majka barem tako mogla da je vidi. Istog dana kada je vidjela sliku, javila je suprugu da je prebacuju u drugu zgradu na kiseonik. Ljekari su ustanovili obostranu upalu pluća.

- Hrabrila me, govorila da je dobro. U subotu mi je poslala poruku: „Je si li se probudio?“. Slikao sam joj kako pijem kafu, a ona meni infuziju. Rekoh joj: „Budi jaka“. Odgovorila je: „Sada moram da budem jaka, nema više zezanja. Samo da izguram ovo, da dođem kući da se igram sa našim djetetom“. To su bile posljednje poruke koje smo razmijenili - ispričao je za Kurir.

Daliboru su u nedelju oko 13 sati javili da je preminula.

Pozlilo joj je

- Rekli su mi da je ustala da ide u toalet, a kada se vratila, pozlilo joj je. Uspeli su jednom da je povrate. Više nisu mogli. I sada ne mogu da prežalim što nije vidjela sina. Pričala mi je da je čula njegov plač. Bar da su joj donijeli iz daleka da ga vidi. Svog sina... - kaže nesretni čovjek.

Beba je trenutno kod majčinih roditelja. Nije je ni on video, jer je, takođe, pozitivan.

Dalibor kaže da se njegova supruga nije vakcinisala, jer su joj tako savjetovali u klinici u Novom Sadu gdje je vođena trudnoća.

- Savjetovali smo se sa doktorkom iz Novog Sada. Ona joj je rekla da ne bi trebalo da se vakciniše. Mi nismo željeli da rizikujemo, toliko smo iščekivali to dijete - kaže Dalibor.

U KBC „Dragiša Mišović“ su potvrdili da je jedna porodilja preminula u nedelju, a, nezvanično, uzrok smrti je embolija. Njeno stanje se naglo pogoršalo. Intubirana je i reanimirana, ali, nažalost, bez uspjeha. Spec. dr med. Biljana Herceg, ginekolog u Zdravstvenom centru Aranđelovac kaže za Kurir da je bila dobrog opšteg stanja 2. oktobra, kada je došla u tu ustanovu:

- Od simptoma je imala temperaturu, a prebačena je sanitetom u „Mišović“, u skladu sa svim protokolima, jer mi nemamo odjeljenje za porođaj trudnica sa COVID-om - rekla je doktorica.

Trudnice i porodilje koje je ubila korona

Od početka vakcinacije preminulo je osam nevakcinisanih trudnica:

- 7. aprila porodilja D. T. (29) preminula u KBC „Dragiša Mišović“ u Beogradu.

- 19. aprila I. M. (32) iz Kostolca preminula u četvrtom mjesecu trudnoće u Opštoj bolnici Požarevac, bila je majka petoro djece.

- 29. aprila porodilja M. P. (27) iz Zaječara preminula u KC Niš, prethodno je rodila zdravu djevojčicu.

- 19. avgusta Milijana Radovanović (31) iz Vlasotinca preminula u sedmom mjesecu trudnoće u COVID bolnici u Kruševcu.

- 24. septembra porodilja Anja I. (23) iz Pirota preminula u UKC Niš, prethodno je rodila zdravu djevojčicu od 3.400 grama.

- 6. oktobra trudnica Jovana Petrović (20) iz Knjaževca preminula u UKC Niš u četvrtom mjesecu trudnoće, nosila je blizance.

- 8. oktobra porodilja Ana P. (36) iz Vrnjačke Banje preminula je u UKC Kragujevac, prethodno je hitnim carskim rezom rodila bebu u osmom mjesecu trudnoće.

- 10. oktobra porodilja S. I. iz okoline Aranđelovca preminula je u KBC „Dragiša Mišović“, prethodno je rodila zdravog dječaka.

NA VRH

Podijeli članak na