PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić u Glazgovu: Ako čovječanstvo izgubi bitku za životnu sredinu, ništa neće ostati za našu djecu

Vučić je istakao da su svi saglasni da se mora ulagati u životnu sredinu i u borbu protiv klimatskih promjena

Aleksandar Vučić. Instagram

Fu. M.

2.11.2021

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da Srbija zna šta su njeni ciljevi u borbi protiv klimatskih promjena.

Vučić je istakao da su svi saglasni da se mora ulagati u životnu sredinu i u borbu protiv klimatskih promjena obraćajući se skupu šefova država i vlada.

- Svi se slažemo da buduće generacije moraju da se obrazuju kako ne bi ponovili greške koje smo mi napravili na jedinoj planeti koju imamo.  Ako čovječanstvo izgubi bitku za životnu sredinu, ništa neće ostati za našu djecu - dodao je Vučić u obraćanju na Samitu lidera o klimatskim promjenama - COP26 u Glazgovu.

Dodao je da je počastvovan time što je Srbija na skupu u Velikoj Britaniji jedna od rijetkih predstavnika istočno-evropske grupe zemalja.

Nova radna mjesta

Podsjetio je da je Srbija i potpisnica Pariskog sporazuma o ublažavanju klimatskih promjena, kako bi doprinijela smanjenju efekta staklene bašte, što je, dodao je, ključni dio sporazuma, koji neke zemlje još uvijek nisu ostvarile.

- Čvrsto vjerujemo da je ovo sjajna prilika za Srbiju da pruži doprinos finalizaciji dogovora, za koji se nadamo da će biti unaprijeđen u odnosu na Pariski sporazum - rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je istakao da Srbija želi da kao rezultat do 2050. godine prilagodi kroz nove, industrije i nova radna mjesta, kako bi se smanjio efekat staklene bašte.

Ukazao je da je „zeleni plan” Srbije u velikoj mjeri povezan sa ekonomskom stabilnošću zemlje.

Zelene propusnice

Dodao je da će Srbija izdati i zelene obveznice, koje će doprinijeti očuvanju i napretku ekonomije.

- Svi znamo šta su naši ciljevi, koji su za neke bajka, ali da moramo da radimo na njima i budemo iskreni jedni prema drugima. Sve zavisi od primjene ovih planova u Srbiji. Vilijem Šekspir je rekao da treba pisati za one koji slušaju. Vrijeme je da slušamo, ako ne budemo slušali neće ostati ništa za našu djecu - rekao je Vučić.

On je istakao i pitanja kojima bi trebalo da se svi pozabave a neka od njih bi trebalo da daju odgovore koja će biti interesna stopa, kako da se pristupi interesnim fondovima, kako da se tretiraju nuklearne elektrane, kako da se grade obnovljivi izvori energije...

- Kako ćemo rješavati sisteme javnog duga, kako ćemo tretirati cijene prirodnog gasa - pitao je Vučić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.