LIDER LPS-A

Dačić: Srbija ima pravo podnijeti tužbu protiv četiri hrvatska pilota

Vladimir Mikac, Zdenko Radulja, Željko Jelenić i Danijel Borović su navodno u raketiranju ubili 13 osoba, među kojima šestero djece, tvrdi optužnica

Dačić: Očekuje saosjećanje prema srbijanskim žrtvama u Hrvatskoj. Agencije

E. Ć.

23.5.2022

Ivica Dačić, predsjednik Skupštine Srbije i lider SPS-a, izjavio je sinoć kako Srbija ima pravo podnijeti tužbu protiv hrvatskih pilota, dodajući kako očekuje saosjećanje prema srbijanskim žrtvama u Hrvatskoj od svih koji kažu da je pitanje ratnih zločina važno.

On je u emisiji "Hit tvit" na Pink TV kazao kako se Srbiju godinama napada jer podiže optužnice i sudi za zločine počinjene na drugim teritorijima, a da se zaboravlja kako je to u skladu sa svim međunarodnim konvencijama, dodavši da "pitanje ratnih zločina, genocida i holokausta ne spada u teritorijalnu nadležnost".

Dačić je dodao da je u posljednjih 10 do 15 godina bilo pokušaja da se u okviru bivše Jugoslavije napravi dogovor oko optužnica, međutim to nije išlo.

- Razumijem da je Hrvatska pokrenula nešto protiv odgovornih za ratne zločine, ali to nisu učinili. U takvim uvjetima, Srbija ima puno pravo na tako nešto i očekujem od svakoga ko kaže da je pitanje ratnih zločina važno, pa i onih žrtava u Ukrajini, da imaju jednako saosjećanje prema srbijanskim žrtvama u Hrvatskoj - rekao je Dačić.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je u četvrtak rekao da zakon koji širi jurisdikciju Srbije na ovakvim temama je neprihvatljiv i poručio je da će tamošnja vlada štititi nacionalne interese, hrvatske vojnike, branitelje i komandante.

Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave Hrvatske, je izjavio da nema službenih informacija o optužnici protiv četvorice hrvatskih vojnih pilota koju je podnijelo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije (TZRZ) zbog navodnog ratnog zločina nad srbijanskim civilima tokom "Oluje".

Inače, TZRZ je za Hinu potvrdio da optužnica zbog ratnog zločina u avgustu 1995. godine nije postala pravomoćna i da kazneni postupak u ovoj fazi nije java.

Optužnica navodno tereti pripadnike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića. Prema navodima iz optužnice, u raketiranju je ubijeno 13 osoba, među kojima šestero djece, a ranjeno je još 24 ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.