OSUDILI INCIDENT

Srbija uputila protestnu notu Hrvatskoj zbog spaljene lutke Vučića

Ovim skandaloznim činom širenja mržnje šalje se poruka koja ni na koji način ne doprinosi jačanju dobrosusjedskih odnosa, poručio je Ivica Dačić

Spaljena lutka Vučića. Zvonimir Barisin/PIXSELL

H. J. I.

14.2.2024

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić uputio je protestnu notu Ambasadi Hrvatske u Beogradu povodom paljenja lutke sa likom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u naselju Kaštel Stari, u Hrvatskoj te najoštrije osudio ovaj incident.

- Najoštrije osuđujem incident koji se dogodio 13. 2. 2024. godine, tokom tradicionalne karnevalske povorke, u naselju Kaštel Stari u Republici Hrvatskoj - naveo je Dačić.

Skandalozni čin

Prema njegovoj ocjeni, spaljivanje lutke s likom Vučića predstavlja apsolutno neprihvatljiv čin, koji je u potpunoj suprotnosti sa zajednički izraženim opredjeljenjem za punu normalizaciju odnosa i unapređenje sveobuhvatne saradnje dvije države.

- Ovim skandaloznim činom širenja mržnje šalje se poruka koja ni na koji način ne doprinosi jačanju dobrosusjedskih odnosa, miru i stabilnosti u regiji, i direktno i ozbiljno narušava odnose dviju zemalja.

Oglasio se i Vučić

O paljenju lutke s njegovim likom danas se oglasio i sam Vučić.

- Vidio sam to, poslali su mi prije nego što sam stigao u Niš. Neko bi rekao da je žalosno da spaljujete ljudske lutke. Bio bih ljubomoran i zavidio bih da je bio neko drugi iz Srbije. Kad su mi spaljivali kuće i crkvu, što je jedna lutka. Kod njih su izgleda spaljivanja tradicionalna. Siguran sam da je moj otac ponosan da im je njegov sin najveći problem, a oni mu ubili oca i djed. Da smo mi to uradili, cijela Evropa bi nam se nakačila na kičmu - izjavio je Vučić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.