BEOGRAD

Dačić: Ako Hrvati hoće diplomatski rat, imat će ga

Fena

30.4.2018

Ako Hrvatska hoće diplomatski rat, imat će ga, izjavio je potpredsjednik srbijanske vlade i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, izrazivši očekivanje da će prevladati razum i da će se nastaviti putem dobrosusjedske saradnje.

- Ukoliko službeni Zagreb odluči da povuče ambasadora iz Beograda, kako se špekulira, isto ćemo uraditi i mi s našim ambasadorom u Zagrebu. Spremni smo da tu igru odigramo do samog kraja, ako oni to hoće, ali plašim se da je ''srpski problem'' u Hrvatskoj jako teška i neizlječiva bolest - rekao je Dačić u intervjuu za "Informer".

Dačić ističe da će Srbija primijeniti sve recipročne mjere u odnosu na Zagreb.

- Oni su našeg ministra odbrane proglasili za personu non grata pa smo i mi to odmah uradili s njihovim ministrom. Naša politika s Hrvatima je reciprocitet - istakao je srbijanski šef diplomacije.

Dodao je kako su recipročne mjere uobičajena praksa u diplomatiji.

- Ukoliko dođe do novih neprijateljskih koraka vlasti u Zagrebu, spremni smo da reagiramo. Ipak, nadam se da ćemo se okrenuti pozitivnim stvarima, jer odnosi Beograda i Zagreba jesu presudni, ključni za stabilnost u čitavoj regiji - napomenuo je Dačić.

Prema njegovim riječima, Srbija je spremna da odustane onog trenutka kada Hrvatska ukine mjere prema ministru odbrane Aleksandru Vulinu.

- Ovo svakako nije put kojim treba da idemo. Nadamo se da će prevladati razum i da ćemo nastaviti putem dobrosusjedske saradnje, trasom koju su zacrtali predsjednici Kolinda Grabar-Kitarović i Aleksandar Vučić. Ali, ako neko hoće diplomatski rat, imat će diplomatski rat - istakao je Dačić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.