BORBA SA OPAKOM BOLEŠĆU

Glumila sa devet godina u poznatoj seriji, a sad po treći put ima tumor

Uzorak tumora je poslije operacije poslat na genetsko-molekularno ispitivanje da se vidi genetika, pošto je sam taj tumor genetska mutacija

Maša Artiko se bori sa opakom bolešću. TELEGRAF.RS

S. S. / Telegraf.rs

28.5.2022

Maša Artiko (14), mala glumica i balerina iz Srbije, veliki perfekcionista i borac, ponovo je u bolničkoj postelji u Istanbulu jer joj se treći put vratio tumor. Ipak, javila se šansa za njen oporavak. Nakon terapija koje će da uklone sve maligne ćelije iz njenog organizma, Maša treba da dobije vakcinu napravljenu specijalno za nju, koja bi trebalo da stavi tačku na dane provedene u bolnici.

Ona je još sa devet godina glumila u serijama, a izdvaja se uloga u seriji Urgentni centar.

- Maši se tumor vratio treći put. Iz Istanbula smo se vratile 27. januara i Maša je tada dobila koronu. S obzirom na to da je imala transplantaciju matičnih ćelija i morala je dobro da se čuva, ona nije smjela da dobije nijedan virus, a kamoli koronu. Doktori misle da je to bio okidač jer je bila u imunokompromitovanom stanju, a bolest joj se vratila na isto mjesto. U aprilu, kad smo otišle na redovnu kontrolu, ustanovljeno je da se isti tumor vratio na plućnom krilu, tako da smo opet ostale ovdje. Radili su PET skener, da vide da li je operabilno. Dva hirurga su je operisala, sve su otklonili. Uklonili su joj jedan dio plućnog krila koji je bio zahvaćen i dio šestog i sedmog rebra, pošto je bilo jako blizu, kako ne bi opet došla u rizik - priča za Telegraf.rs Mašina majka Svetlana.

Uzorak tumora je poslije operacije poslat na genetsko-molekularno ispitivanje da se vidi genetika, pošto je sam taj tumor genetska mutacija. Tamo je poslato da se vidi na koje lijekove reaguju njene loše ćelije i određena joj je nova hemoterapija uz ciljanu target terapiju, odnosno lijekove koji djeluju na te njene loše ćelije.

- Završila je prvi ciklus od pet dana terapija. Teško ih je podnijela jer je specifična kombinacija lijekova, koja se teško podnosi. Skoro smo dobili informaciju da su iz laboratorije javili da su ti neki "pametni lekovi" od kojih se prave te vakcine, da je dobila uslov da naprave vakcinu individualno za nju. To je na višem nivou biologije, mikroskopom traže loše ćelije i gledaju koji od nove generacije lijekova djeluju. Vakcina ubija loš gen sa kojim je rođena. Zasad je određeno osam vakcina. One se primaju na kraju liječenja. Poslije četiri ciklusa hemoterapije imaće ciljanu radioterapiju. Poslije svakog ciklusa liječenja rade kontrolni PET skener da vide kakav je tok liječenja. S obzirom na to da je operacija bila uspješna, oni ne očekuju da će biti promjena na loše jer se vakcine dobijaju samo pod uslovom da je pacijent u totalnoj remisiji, da bolest više ne postoji - dodaje majka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.