OBIŠAO ROBNE REZERVE

Vučić: Imamo po 11 miliona kilograma soli i šećera, s Putinom sam dogovorio ugovor na tri godine

Svijet čeka teška zima i po pitanju energenata i po pitanju hrane, ali država će domaćinski da se brine o svojim građanima, rekao je predsjednik Srbije

Vučić tokom obilaska. Screenshot

E. Ć.

29.5.2022

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je skladišta Republičke direkcije za robne rezerve - Skladište generalnog tereta Beograd. Tom prilikom Vučić je razgledao kakve su rezerve Srbije.

- Nadam se da nam ova hrana neće biti potrebna - rekao je Vučić, razgledajući po skladištu, s čime se složila i ministrica trgovine Srbije Tatjana Matić.

Kako navode srbijanski mediji, Vučić se interesovao i raspitivao za agregate i pumpe za ispumpavanje vode u slučaju poplava kojih također ima u skladištu Robnih rezervi.

- Želio sam da narod ovo vidi, nema razloga za laži! Ta priča sa vještačkom nestašicom šećera je završena. Čim se nešto tako desi jasno vam je da je neka špekulativna radnja. Nema razloga da se narod obmanjuje i ta obmana nije ni moguća. Soli i šećera imamo po 11 miliona kilograma, i više od 11 miliona litara ulja.

Ako sam dobro razumio imamo 25.000 tona brašna na stanju, i oko 55.000 tona pšenice. I to je samo ono što je naše, bez proizvođača - istakao je Vučić.

Vučić je naglasio kako je ovo samo jedna petnaestina onoga što Srbija ima u Leskovcu, ali i da rezervi imaju na raznim mjestima.

- Svijet čeka teška zima i po pitanju energenata i po pitanju hrane, ali država će domaćinski da se brine o svojim građanima - ponovio je Vučić.

Kazao je da je u razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom dogovorio potpisivanje ugovora na tri godine. Dodao je da će platforma ostati ista, da će cijena gasa biti povoljna za Srbiju. Naveo je da mu ostaje da u razgovoru s Gazpromom o količinama. 

- Ono što smo dogovorili predsjednik Putin i ja je veoma dobra vijest za građane Srbije, a to je prvi ugovor na tri godine, što mislim da izuzetno odgovara Srbiji. I drugi da će formula koju koristimo biti ista. Cijena će biti veoma povoljna za našu zemlju - rekao je Vučić.

Dodao je da će cijena tokom zime biti vjerovatno od 310 do 408 dolara za 1.000 kubnih metara, navodeći da će samo Armenija i Bjelorusija imati nešto povoljniju cijenu.

Vučić je naveo da je s Putinom razgovarao i o situaciji u Ukrajini.

Istakao sam stav Republike Srbije da bismo željeli što prije uspostavljanje mira u Ukrajini. Putin mi je objasnio, iz njegovog ugla, kako se stvari odvijaju na terenu. Rekao mi je da postoji ponuđeni ugovor, sporazum, koji na stolu u Moskvi, Kijevu i drugim centrima Zapada. Nadam se da će se mir uspostaviti i to je ono za šta se Srbija zalaže - naglasio je on.






Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.