NIKOLA SELAKOVIĆ

Ministar u Vladi Srbije potvrdio: Nećemo priznati referendume u Ukrajini

Potpuno suprotno našoj politici očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta i posvećenosti principu nepovredivosti granica, kazao je

Nikola Selaković: Konsultujemo se sa svima. MUP SRBIJE

S. S.

25.9.2022

Nikola Selaković, ministar vanjskih poslova Srbije, izjavio je da se plan konsultacija sa Ministarstvom vanjskih poslova Rusije potpisuje od 1996. godine, te da je riječ o tehničkoj stvari.

"Lični stav je bio da možemo i odbiti"

- Plan konsultacija sa MSP Rusije se potpisuje od 1996. godine. Riječ je o tehničkoj stvari. Nema kao temu konsultacije sigurnosti politike. Riječ je o konsultacijama o bilateralnim odnosima i multilateralnim konsultacijama. Konsultujemno se sa svima, čak i sa onima sa kojima su naši stavovi potpuno suprotni - naveo je Selaković.

Imajući u vidu aktuelnu situaciju, Selaković je kazao da je njegov lični stav da je Srbija mogla i da odbije da potpiše sporazum, ali da u njemu ne vidi ništa suštinski sporno zbog čega bi saradnja Srbije i Rusije na tom planu trebalo da bude prekinuta.

"Bilo bi suprotno našim državnim interesima"

Selaković je na konferenciji za novinare, na pitanje Tanjuga da li će Srbija prihvatiti rezultate referenduma u ukrajinskim regionima koji od 23. septembra glasaju o pripajanju Rusiji, rekao da u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija i opće prihvaćenim principima i normama međunarodnog javnog prava Srbija ne može da prihvati te rezultate.

- Sa jedne strane principijelna naša posvećenost principima i pravilima međunarodnog javnog prava, Povelji Ujedinjenih nacija, a sa druge strane to bi bilo potpuno suprotno našim državnim i nacionalnim interesima, potpuno suprotno našoj politici očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta i posvećenosti principu nepovredivosti granica - kazao je Selaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.