NIKOLA SELAKOVIĆ

Ministar u Vladi Srbije potvrdio: Nećemo priznati referendume u Ukrajini

Potpuno suprotno našoj politici očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta i posvećenosti principu nepovredivosti granica, kazao je

S. S.

Nikola Selaković: Konsultujemo se sa svima

Foto: MUP SRBIJE


Nikola Selaković, ministar vanjskih poslova Srbije, izjavio je da se plan konsultacija sa Ministarstvom vanjskih poslova Rusije potpisuje od 1996. godine, te da je riječ o tehničkoj stvari.

"Lični stav je bio da možemo i odbiti"

- Plan konsultacija sa MSP Rusije se potpisuje od 1996. godine. Riječ je o tehničkoj stvari. Nema kao temu konsultacije sigurnosti politike. Riječ je o konsultacijama o bilateralnim odnosima i multilateralnim konsultacijama. Konsultujemno se sa svima, čak i sa onima sa kojima su naši stavovi potpuno suprotni - naveo je Selaković.

Imajući u vidu aktuelnu situaciju, Selaković je kazao da je njegov lični stav da je Srbija mogla i da odbije da potpiše sporazum, ali da u njemu ne vidi ništa suštinski sporno zbog čega bi saradnja Srbije i Rusije na tom planu trebalo da bude prekinuta.

"Bilo bi suprotno našim državnim interesima"

Selaković je na konferenciji za novinare, na pitanje Tanjuga da li će Srbija prihvatiti rezultate referenduma u ukrajinskim regionima koji od 23. septembra glasaju o pripajanju Rusiji, rekao da u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija i opće prihvaćenim principima i normama međunarodnog javnog prava Srbija ne može da prihvati te rezultate.

- Sa jedne strane principijelna naša posvećenost principima i pravilima međunarodnog javnog prava, Povelji Ujedinjenih nacija, a sa druge strane to bi bilo potpuno suprotno našim državnim i nacionalnim interesima, potpuno suprotno našoj politici očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta i posvećenosti principu nepovredivosti granica - kazao je Selaković.

NA VRH

Podijeli članak na