BEOGRAD

Video / Demonstrant na protestu šutnuo glavnog urednika Informera

"Gasite Informer", "Izlazite napolje", "Monstrumi", uzvikivali su demonstranti

A. O.

Tokom incidenta

Foto: PRINTSCREEN


Protest u organizaciji Ženske solidarnosti zbog objavljivanja intervjua sa serijskim silovateljem Igorom Miloševićem organiziran je danas ispred zgrade u kojoj se nalazi redakcija dnevnog lista Informer u Beogradu.

"Gasite Informer", "Izlazite napolje", "Monstrumi", uzvikivali su demonstranti.

Tokom protesta u zgradu Informera je ušao glavni i odgovorni urednik Informera Dragan J. Vučićević, a na putu do ulaza, jedan od demonstranata mu je prišao i pitao: "G***o jedno, kako smiješ?", a potom ga i šutnuo nogom.

Podsjetimo, javnost u Srbiji postala je uznemirena nakon što je nedavno serijski silovatelj Igor Milošević pušten iz zatvora nakon odsluženja petnaestogodišnje kazne za seriju silovanja i razbojništava.

Na društvenim mrežama iz dana u dan upozorava se javnost, prati kretanje i objavljuju fotografije muškarca za koga se tvrdi da je upravo silovatelj koji je nedavno izašao iz zatvora. Situacija koja je nastala u javnosti za stručnjake je zapravo upozorenje koje baca svjetlo na to da zakon ne propisuje nikakve mjere nadzora kako bi se bivši osuđeni silovatelji nadzirali.

“Informer“ je objavio “megaekskluzivni“ intervju sa silovateljem u kom on opisuje detalje svojih zločina i stavlja do znanja da se za iste ne kaje.

Nevladine organizacije su ranije navele u saopćenju da puštanje serijskog silovatelja na slobodu i davanje istima prostora u medijima još je “jedna u nizu dehumanizujućih i mizoginih praksi kojima svjedočimo u javnom prostoru“.

NA VRH

Podijeli članak na