ORDINACIJA

Mamini hormoni kvare bebino lice

Promjene zvane dojenačke akne nastaju tokom prvog mjeseca života pod utjecajem androgenih hormona

Na koži čela, brade, nosa i ispod očiju pojavljuju se bjeličaste promjene. Ilustracija

Piše: Prof. dr. sc. Naima Mutevelić-Arslanagić

15.9.2018

Dojenačke akne javljaju se kod 20 procenata novorođenčadi već tokom prvog mjeseca života. Pojavljuju se uglavnom na licu, rijetko na drugim dijelovima tijela. Često su udružene sa tjemenjačom.

Iz placente ili iz mlijeka

Kako izgledaju? Na koži čela, brade, nosa i ispod očiju pojavljuju se bjeličaste promjene veličine glavice pribadače. To su tzv. zatvoreni komedoni. Rjeđe se pojavljuju crne tačkice koje liče na komedone kakvi se javljaju u tinejđerskom dobu.

Zatim se pojavljuju sitne, žućkaste gnojanice, tzv. pustule i sitni mjehurići, tzv. vezikule. Ponekada se javljaju i sitni tvrdi čvorići. Ponekad beba nesvjesno češe lice, jer te promjene svrbe.

Zašto nastaju i zašto su ove akne često udružene sa tjemenjačom? Obje promjene nastaju pod utjecajem androgenih, to jest muških spolnih hormona koji su dospjeli u krvotok dojenčeda iz krvotoka majke putem placente ili još u doba života u materici, ili kasnije, poslije rođenja putem majčnog mlijeka.

Kriva je i gljiva

Najnovija istraživanja pokazala su da njihovom nastanku doprinosi saprofitna gljiva Malassezia sympolais koja je normalno prisutna u izvodnom kanalu lojne žlijezde.

Dojenačke akne češće su kod beba koje majke utopljavaju. Pod utjecajem povišene temperature lojne žlijezde stvaraju više loja. Pod pritiskom povećanih količina loja zid lojne žlijezde puca i nastaju promjene u koži, a to su ružičaste papule, pustule i čvorići.

Kakva je prognoza dojenačkih akni? Promjene traju tri do četiri mjeseca, a dužina trajanja je individualna i ovisi o nasljednim faktorima osjetljvosti lojnih žlijezda bebe na androgene hormone koje, kao neželjeni miraz, dobiva od svoje majke.

Dojenačke akne iščezavaju ne ostavljajući ožiljke, ali bebe koje su ih imale u 50 posto slučajeva imat će tinejdžerske akne u pubertetu.

Obavezno kod dermatologa

Kako se liječe dojenačke akne? Većina roditelja se uspaničeni kada se ove promjene pojave na licu. A zapravo trebaju konsultirati dermatologa koji će postaviti tačnu dijagnozu.

Zašto je to nužno? Zato što slično mogu početi i gnojne infekcije kože lica dojenčeta, koje zahtijevaju odgovarajuće liječenje.

A ako je dermatolog dijagnosticirao dojenačke akne, nikakva terapija nije potrebna, bez obzira na to što ima liječnika koji preporučuju da kožu lica bebe treba čistiti losionom, mazati kremama ili drugim sredstvim za njegu kože.

Umivanje - čajem od kamilice

Lice treba prati čajem od kamilice i sačekati da se promjene same od sebe povuku. Ne treba paničiti zato što se u međuvremenu javljaju nove promjene, dok se starije povlače.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.