ISTEKAO UGOVOR

Milion kineskih gejmera u očaju nakon što im je nestao World of Warcraft: Plakao sam cijelu noć

Kineski igrači izrazili su nevjericu zbog gubitka svoje dugogodišnje zabave u objavama na društvenim mrežama

Gašenje igre u Kini uslijedilo je nakon žestokog spora između Blizzarda, jedinice Activision Blizzard (ATVI), i NetEasea. Printscreen

E. A.

24.1.2023

Milion igrača u Kini izgubili su pristup kultnoj franšizi World of Warcraft i drugim popularnim videoigrama kompanije jer su poslužitelji Blizzard Entertainmenta u toj zemlji nakon dva desetljeća prestali s radom. 

Usluge tvrtke u Kini obustavljene su u utorak u ponoć po lokalnom vremenu, označavajući kraj jedne ere za fanove, a sve nakon što je istekao ugovor o licenciranju s dugogodišnjim lokalnim partnerom, tvrtkom NetEase.

World of Warcraft, također poznat kao WoW, iznimno je popularna online igra za više igrača koja korisnicima omogućuje borbu s čudovištima i ekspedicije u srednjovjekovnom svijetu Azerotha.

Mnogi igrači širom svijeta odrasli su uz veliki hit, uključujući one u Kini. Kineski igrači izrazili su nevjericu zbog gubitka svoje dugogodišnje zabave u objavama na društvenim mrežama.

- Kada sam se probudio, još uvijek to nisam htio prihvatiti -  napisao je jedan korisnik na Weibu, kineskoj platformi sličnoj Twitteru.

Dodao je i to da je plakao cijelu noć. 

Drugi igrač opisao je World of Warcraft kao "svoju prvu ljubav".

Gašenje igre u Kini uslijedilo je nakon žestokog spora između Blizzarda, jedinice Activision Blizzard (ATVI), i NetEasea.

Strani izdavači moraju surađivati s lokalnim partnerima kako bi ponudili videoigre u Kini. Prošlog novembra, međutim, Blizzard i NetEase objavili su da neće obnoviti ugovore o licenciranju istekle ovog mjeseca.

Ti su ugovori pokrivali objavljivanje nekoliko popularnih naslova Blizzarda u kontinentalnoj Kini, uključujući World of Warcraft, Hearthstone i Diablo III. U odvojenim izjavama u to vrijeme obje su strane rekle da nisu mogle doći do novog sporazuma o ključnim uvjetima, bez navođenja dodatnih pojedinosti.

U priopćenju prošlog utorka Blizzard je rekao da se obratio NetEaseu kako bi zatražio "njihovu pomoć u pronalasku načina za šestomjesečno produljenje trenutnog ugovora", to se očigledno nije dogodilo.

NetEase je također istaknuo da je Blizzard već započeo rad na pronalaženju novih partnera u Kini. Printscreen

Američka tvrtka rekla je da je apelirala na NetEase da omogući fanovima da nastave igrati bez prekida.

-Nažalost, nakon pregovora prošlog tjedna, NetEase nije prihvatio naš prijedlog za produženje - rekli su iz Blizzarda.

Kineski tehnološki i gejming div NetEase optužio je Blizzard da ga je zatekao svojom "iznenadnom izjavom" te su nazvali prijedlog američke tvrtke "nečuvenim, neprikladnim i neusklađenim s poslovnom logikom".

NetEase je također istaknuo da je Blizzard već započeo rad na pronalaženju novih partnera u Kini, stavljajući tvrtku sa sjedištem u Hangzhouu u "nepošten" položaj.

Blizzard je u decembru rekao da će ljubitelji World of Warcrafta moći napraviti sigurnosnu kopiju svoje historije igranja i osigurati da sav napredak bude spremljen dok ne raskine ugovor s NetEaseom i pronađe novog partnera, donosi CNN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.