RIJEŠILI NESUGLASICE

Pao dogovor Microsofta i Sonyja: Call of Duty još 10 godina na PlayStation konzolama

Nakon višemjesečnog spora Sony je prihvatio desetogodišnji dogovor

Sony je prihvatio ponudu kompanije Microsoft. Call of Duty

E. Ag.

21.7.2023

Sony je prihvatio ponudu kompanije Microsoft u kojoj se proizvođač Xbox konzola obavezao da će u narednih 10 godina izbacivati nove Call of Duty igre za PlayStation. Ovaj sporazum označava kraj višemjesečnog spora koji je započeo onog momenta kada je Microsoft riješio da kupi Activision Blizzard u rekordnoj akviziciji.

Obavezujući sporazum

- Zadovoljstvo nam je da objavimo da su Microsoft i PlayStation potpisali obavezujući sporazum da se Call of Duty zadrži na PlayStation konzolama nakon akvizicije Activision Blizzarda. Radujemo se budućnosti gdje će igrači globalno imati više izbora da igraju svoje omiljene igre - kaže Fil Spenser, prvi čovjek Xbox-a.

Iako je Microsoftova originalna ponuda Sonyju bila zadržavanje svih postojećih Activision konzolnih naslova na rivalskoj platformi, uključujući Call of Duty franšizu do kraja 2027. godine, dogovor se promijenio. Sada sporazum između dvije kompanije uključuje samo Call of Duty, ali uz produžetak na 10 godina.

Riješen spor. Call of Duty

Zbog prepreka koje su mu zadavali regulatori širom svijeta, Microsoft je od samog starta bio pri stavu da će Call of Duty ostati na ostalim konzolama, navodeći da, finansijski gledano, nema smisla uklanjati franšizu sa Sonyjevih konzola.

Regulatori u Velikoj Britaniji

Nakon što je pobijedio Federalnu trgovinsku komisiju (FTC) na sudu, jedina prepreka koja se sada nalazi pred Microsoftom jesu regulatori u Velikoj Britaniji. Ipak, najveći problem koji gigant iz Redmonda ima za britanskim regulatorima nije Call of Duty, već cloud gejming, pa im ovaj postignuti dogovor sa kompanijom Sony neće previše pomoći.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.