OTKLONJENA PREPREKA

Microsoft korak bliži kupovini Activision Blizzarda

Call of Duty je nedavno čak najavljen i za Nintendo konzole ukoliko dođe do akvizicije

Microsoft je uložio dosta napora. Twitter

A. O.

4.3.2023

Kompanijine licence, koje su ponuđene konkurenciji, navodno su pomogle da se prevaziđu prepreke u ovoj akviziciji.

Microsoft je, prema navodima, otklonio veliku regulatornu prepreku u pokušaju da finalizuje kupovinu Activision Blizzarda.

Primjenjiva rješenja

Kompanijina ponuda licenciranja za konkurenciju bi trebalo da "omekša" stav Evropske unije (EU), kada je u pitanju akvizicija vrijedna 59 milijardi dolara. EU je prethodno istakla da bi sporazum mogao značajno da umanji konkurenciju u PC, konzolnom i cloud gejmingu.

Microsoft kaže da je posvećen tome da ponudi efektivna i lako primjenjiva rješenja koja mogu da odagnaju zabrinutost Evropske komisije. Ovo se posebno odnosi na Call of Duty franšizu, koja je glavni kamen spoticanja u ovom trenutku.

Uložen napor

Microsoft je uložio dosta napora da osigura dugoročni pristup za Call of Duty na Steam, Nvidia i drugim platformama. Call of Duty je nedavno čak najavljen i za Nintendo konzole ukoliko dođe do akvizicije.

Softverskom gigantu preostaje da pridobije naklonost Američke federalne komisije, i regulatora u Velikoj Britaniji, prije nego što akvizicija Activision Blizzarda bude okončana. Za ovo, Microsoft ima rok do jula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.