ODMAH REAGOVALI

Microsoft greškom ponudio Windows 11 nadogradnju korisnicima

Twitter korisnik PhantomOcean3 je među prvima očitao grešku, nakon što je Windows 10 prikazao obavještenje

Microsoft je priznao postojanje problema. Noob

E. A.

28.2.2023

Tokom prethodne sedmice, Windows 10 je nekim korisnicima greškom nudio nadogradnju na Windows 11, uprkos činjenici da njihov računar nije zadovoljavao minimalne zahtjeve za pokretanje operativnog sistema.

Twitter korisnik PhantomOcean3 je među prvima očitao grešku, nakon što je Windows 10 prikazao obavještenje o tome da može da instalira softver na sistemu koji ima samo 2GB RAM-a.

Greške se dešavaju

Microsoft je priznao postojanje problema.

- Neki hardverski nepodobni Windows 10 i Windows 11 (version 21H2) uređaji su nudili netačnu nadogradnju na Windows 11. Ovi nepodobni uređaji ne zadovoljavaju minimalne zahtjeve za pokretanje Windowsa 11. Uređaji koji su imali ovaj problem nisu bili u stanju da kompletiraju proces instaliranja nadogradnje - istakli su.

Uklonjen problem

Microsoft je također istakao da je problem uklonjen istog dana kada je detektovan. Incident dodatno ukazuje na postojeću frustraciju korisnika Windowsom 11, a to je da Microsoft zahtjeva da računar ima Trusted Platform Module (TPM) prije instaliranja operativnog sistema.

Od trenutka kada je Microsoft prvi put otkrio potrebu za ovim modulom, postoji konfuzija oko toga koji računari mogu da pokreću Windows 11.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.