CYBER NAPAD

Sony konačno potvrdio: Hakeri su upali u sistem, ukradeni su podaci

Navodi se kako je napad uspješno izveden kroz softver koji je služio za prijenos datoteka među zaposlenicima

Hakeri su došli do ličnih podataka oko sedam hiljada uposlenika. Facebook

E. Ag.

6.10.2023

Krajem prošlog mjeseca jedna relativno nova ransomware hakerska grupa pohvalila se uspješno izvedenim upadom na Sonyjeve servere, a potom stavila podatke na prodaju. Javnost je bila skeptična, budući da se radi o novim hakerima na sceni, međutim, da se zaista nešto dogodilo, Sony je natuknuo izjavom kako istražuje detalje, a sada je konačno i priznao.

Suočavanje s posljedicama

Hakeri su došli do ličnih podataka oko sedam hiljada uposlenika. Sony sada kontaktira svakog ponaosob kako bi se suočio s posljedicama. Međutim, bitno je to kako hakeri nisu došli do podataka klijenata i kupaca, pa su tako i svi naši podaci proizašli iz registracije i igranja na PlayStationu (i dalje) sigurni.

Sony navodi kako je napad uspješno izveden kroz softver koji je služio za prijenos datoteka među zaposlenicima. Vanjska kompanija Progress Software, koja je softver i razvila, rupu je zakrpala tri dana poslije napada.

Izolirani proboj

Tako je proboj izoliran samo na podatke koji su zaposlenici u SAD izmjenjivali između sebe, poput prezentacija, analiza i sličnog. U načelu nije ništa opasno, ali ako se oni puste u javnost, a sve je prilika da hoće, mogli bismo saznati pikanterije poput onih koji su nedavno procurili iz Microsofta i “zelenog” tabora, piše FFA.hr.

Sve se događalo krajem maja i početkom juna ove godine. Zašto se čekalo četiri mjeseca da se obavijesti javnost?

- Jednom kada smo identificirali ukradene podatke, započeli smo postupak utvrđivanja koje vrste ličnih podataka su zahvaćene i na koga se odnose. Iako smo na tome prionuli brzo, ovo je ukupno bio dugotrajan proces i željeli smo vam pružiti tačne informacije - stoji u saoopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.