POMOĆU TELESKOPA HUBBLE

Snimljene zapanjujuće fotografije vatrene maglice

Gas se zatim raspršuje od zvijezda u procesu koji se naziva fotoevaporacija

Slobodno plutajuća gasovita globula. Printscreen

E. A.

31.1.2023

Legendarni teleskop je napravio fotografiju regije svemira pod nazivom Westerhout 5, koja je poznata i kao Soul Nebula.

Regija sjaji vatreno crvenom bojom zbog H-alfa emisija, koje se javljaju kada vrlo energični elektroni u atomima vodika gube energiju i emituju crveni sjaj.

Hubble je prošle godine snimio maglicu Soul Nebula, koja se nalazi na udaljenosti od oko 7.000 svjetlosnih godina od Zemlje. 

Nova fotografija otkriva niz impresivnih karakteristika, a jedna od njih slobodno plutajuća gasovita globula (frEGG), koja se može vidjeti kao tamni plutajući oblak pri vrhu fotografije.

Nazvana je KAG 2008 globula 13 i označena oznakom J025838.6+604259, a pripada klasi gasovitih globula koje isparavaju (EGG) i koje se javljaju u maglicama kada energetsko zračenje mladih zvijzda jonizuje okolni plin uklanjanjem njihovih elektrona. 

Gas se zatim raspršuje od zvijezda u procesu koji se naziva fotoevaporacija. FreGG-ovi se razlikuju od EGG-ova po činjenici da su odvojeni od okolnog plina, što im daje izgled suze.

I jedni i drugi su interesantni astronomskoj zajednici jer se vjeruje da bi mogli biti područja u kojima su se rađale zvijezde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.