NAKON DEMONSTRACIJA

Maču Pikču se ponovo otvara

Sklopljeni su sporazumi između vlasti, društvenih grupa i lokalne turističke industrije kako bi se garantovala sigurnost

Protesti koji pozivaju na ostavku predsjednika Dine Boluartea i članova peruanskog Kongresa potresali su regiju, uključujući Kusko, više od dva mjeseca. Printscreen

E. A.

28.2.2023

Maču Pikču (Machu Picchu) , kamena citadela iz doba Inka smještena u njegovoj jugoistočnoj džungli, ponovo je otvorena nakon što je bila zatvorena prije gotovo mjesec dana zbog protivladinih protesta, objavilo je ministarstvo kulture te zemlje.

Sklopljeni su sporazumi između vlasti, društvenih grupa i lokalne turističke industrije kako bi se garantovala sigurnost poznate turističke atrakcije i prevoznih usluga.

Protesti koji pozivaju na ostavku predsjednika Dine Boluartea i članova peruanskog Kongresa potresali su regiju, uključujući Kusko, više od dva mjeseca.

Demonstracije su izazvale blokadu željezničkih puteva koje vode do kamene citadele.

Demonstracije su dovele do 60 smrti, 48 su civili koji su poginuli u sukobima sa snagama sigurnosti, 11 civila poginulih u saobraćajnim nesrećama vezanim uz blokade puteva i jednog policajca koji je poginuo u patrolnom automobilu koji je zapaljen, podaci su Kancelarije narodnog pravobranioca, prenosi "NBC".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.