STRUČNJACI UPOZORAVAJU

Studija klimatskih promjena: Približavamo se tački s koje nema povratka

Visoke temperature vladaju i na kopnu i na moru, a zagrijavanje se intenziviralo zbog El Nina i drugih faktora

Približavamo se tački s koje nema povratka. Printscreen

D. R.

1.7.2023

Cilj ograničavanja dugoročnog globalnog zagrijavanja na 1,5 stepen Celzijusa postaje sve nedostižniji, upozoravaju stručnjaci za klimu, jer zemlje ne uspijevaju odrediti ambicioznije ciljeve unatoč višemjesečnim rekordnim vrućinama na kopnu i moru.

Temparature premašile rekorde

Dok su izaslanici u Bonu početkom juna pripremali godišnji skup o klimi u novembru, prosječna globalna temperatura površinskog zraka bila je nekoliko dana viša od 1,5 stepeni u odnosu prema predinustrijskim razinama, objavio je evropski program za klimatske promjene Copernicus.

Premda su prosječne temperature i prije premašivale prag od 1,5 stepeni, ovo je prvi put da se to dogodilo u ljeto na sjevernoj hemisferi koje počinje 1. juna. Temperature mora također su premašile rekorde za april i maj.

- Istječe nam vrijeme jer je za promjene potrebno vrijeme - upozorila je klimatologinja Sarah Perkins-Kirkpatrik s australskog Sveučilišta Novog Južnog Walesa.

Uoči sastanka izaslanika Kine i SAD-a, najvećih svjetskih zagađivača atmofsere, idući mjesec, temperature u Pekingu premašile su junske rekorde, a SAD su pogodili ekstremni toplinski valovi.

Smrtonosno ljeto moglo bi postati uobičajeno

Dijelovi Sjeverne Amerike bili su ovaj mjesec oko 10 Celzijevih stepeni topliji od sezonskog prosjeka, a dim od šumskih požara prekrio je Kanadu i istočnu obalu SAD.

U Indiji, jednoj od regija koja je najviše osvjetljiva na klimatske promjene, porastao je broj umrlih zbog dugotrajnih visokih temperatura, a ekstremna vrućina pogodila je i Španiju, Iran i Vijetnam pa se strahuje da bi prošlogodišnje smrtonosno ljeto moglo postati uobičajeno.

Svjetska meteorološka organizacija prognozirala je u maju da postoje 66-postotni izgledi da će do 2027. prosječna godišnja temperatura biti viša od praga od 1,5 stepen Celzijevih, koji je dogovoren u Parizu 2015., barem jednu cijelu godinu.

Visoke temperature vladaju i na kopnu i na moru, a zagrijavanje se intenziviralo zbog El Nina i drugih faktora.

“Okeani pogođeni četverostrukim udarom”

Prosječne globalne temperature površine mora iznosile su potkraj marta 21 stepen i ostale su rekordne za to doba godine cijeli april i maj. Australska meteorološka služba upozorila je da bi temperature Pacifika i Indijskog okeana mogle biti tri stepena više od uobičajenog za oktobar.

Važan faktor je globalno zagrijavanje, objasnio je profesor fizike klime Pjers Forster (Piers Forster) sa Sveučilišta u Leedsu, ali El Nino, smanjenje količine saharske prašine koja puše preko okeana i korištenje brodskih goriva s manje sumpora također tome doprinose.

- Sve u svemu, okeani su pogođeni četverostrukim udarom -  rekao je.

Toplija mora mogla bi značiti i manje vjetra i kiše što će stvoriti začarani krug koje će uzrokovati još više zagrijavanja, rekla je Analisa Brako, klimatologija Tehnološkog instituta iz američke savezne države Georgije.

Premda su ovogodišnje visoke temperature mora izazvane “savršenom kombinacijom” okolnosti, ekološke posljedice mogle bi potrajati, rekla je.

- Okean će jako sporo reagirati jer polako akumulira toplinu, ali je i jako dugo zadržava - istakla je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.