NASA

Webbova zadivljujuća 3D vizuelizacija: Kosmička evolucija kroz 5.000 galaksija

NASA-in svemirski teleskop James Webb objavio je 3D vizuelizaciju koja prikazuje približno 5.000 galaksija, uključujući Mejsijevu

Brojne galaksije. SciTechDaily

M. Z.

12.7.2023

NASA-in svemirski teleskop James Webb objavio je 3D vizuelizaciju koja prikazuje približno 5.000 galaksija, uključujući Mejsijevu galaksiju, jednu od najranijih galaksija, formiranu 390 miliona godina nakon Velikog praska. 

Nevidljivi dijelovi svemira

Ovo značajno zapažanje pokazuje Webbove napredne mogućnosti snimanja, omogućavajući istraživačima da istraže ranije nevidljive dijelove svemira i postavljaju nova pitanja o formiranju zvijezda u ovim ranim galaksijama.

Podaci pokazuju Webbovu sposobnost da snimi i identificira hiljade galaksija odjednom.

Ured za odnose s javnošću Instituta za svemirski teleskop objavio je novu naučnu vizuelizaciju podataka iz CEERS (Cosmic Evolution Early Release Science) istraživanja. Video predstavlja Webbovo istraživanje regiona, otkrivajući mnoge galaksije koje nikada ranije nisu viđene. Prikazuje mnoštvo galaksija širom svemira i zaključuje na Mejsinoj galaksiji, koja se nalazi 13,4 milijarde svjetlosnih godina udaljena od Zemlje.

Ova 3D vizuelizacija prikazuje oko 5.000 galaksija unutar malog dijela CEERS (Cosmic Evolution Early Release Science) istraživanja, koje je prikupilo podatke iz regije poznatog kao Extended Groth Strip. Kako se kamera udaljava od naše tačke gledišta, svaka sekunda predstavlja putovanje od 200 miliona svjetlosnih godina u skup podataka i gledanje 200 miliona godina dalje u prošlost.

Između sazviježđa

Izgled galaksija se mijenja, odražavajući činjenicu da su udaljeniji objekti viđeni u ranijim vremenima u svemiru, kada su galaksije bile manje razvijene. Video završava u Mejsinoj galaksiji, koja je nastala samo 390 miliona godina nakon velikog praska, odnosno prije oko 13,4 milijarde godina.

Ovaj video, naučna vizualizacija galaksija snimljenih kao dio CEERS (Cosmic Evolution Early Release Science) istraživanja, prikazuje veliki poduhvat NASA-inog svemirskog teleskopa James Webb. Leti pored hiljada galaksija, počevši od onih u blizini i završavajući sa manje razvijenim galaksijama u veoma udaljenom univerzumu, uključujući onu nikada ranije viđenu Webbu.

Područje istaknuto u ovoj vizuelizaciji je mali dio Extended Groth Stripa, regije između sazviježđa Ursa Major i Boötes, koje je prvobitno promatrao Hubble svemirski teleskop između 2004. i 2005. godine.

Iako ovo ogromno područje sadrži oko 100.000 galaksija, vizuelizacija se fokusira na otprilike 5.000 – sa najbližim i složenijim galaksijama, prikazanim na početku, smještenim unutar nekoliko milijardi svjetlosnih godina od Zemlje. Kako vizuelizacija napreduje, prikazujući galaksije udaljenije od Zemlje, vidimo različite faze historije i evolucije svemira.

Najdalja galaksija vizuelizacije, poznata kao Mejsijeva galaksija, meta je od velikog interesiranja astronoma. Nastala je oko 390 miliona godina nakon velikog praska, odnosno prije oko 13,4 milijarde godina. To nije samo jedna od prvih svijetlih, izuzetno udaljenih galaksija koje je Webb pronašao, već je i primjer rane galaksije koju je samo Webb mogao vidjeti. To je zato što Webbovi instrumenti mogu uhvatiti svjetlost iz ovih ranih galaksija, koja je proširenjem svemira pomjerena na infracrvene valne dužine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.