TELESKOP

James Webb zavirio u rani svemir i došao do šokantnih saznanja

Na kraju smo otkrili nešto tako neočekivano da stvara probleme nauci

Teleskop otkrio šokantne podatke. Nasa

S. S.

23.2.2023

Astronomi su pomoću svemirskog teleskopa James Webb zavirili u vrijeme ranih dana svemira - i primijetili nešto neočekivano. Uočili su šest masivnih galaksija koje su postojale između 500 i 700 miliona godina nakon Velikog praska.

- Ovi objekti su dosta veći nego što je iko očekivao. Predvidjeli smo da ćemo tamo pronaći malene, mlade, bebe galaksije. Umjesto toga pronašli smo one koje su zrele kao i naša - rekao je astrofizičar Žoel Leja sa Sveučilišta Penn State.

Posmatra se svemir u infracrvenom svjetlu

Webb posmatra svemir u infracrvenom svjetlu, koje je nevidljivo ljudskom oku, te stoga može registrovati slabašan sjaj drevnih zvijezda i galaksija. Radi se o revolucionarnom, devet milijardi dolara vrijednom teleskopu koji je sto puta osjetljiviji od Hubblea. Uglavnom posmatra svemirska prostranstva u infracrvenom spektru, što mu omogućuje da prodre kroz oblake plina i prašine gdje se rađaju zvijezde. Teleskop Hubble je funkcionirao prvenstveno na optičkim i ultraljubičastim valnim dužinama.

Webb bi teoretski trebao moći zaviriti u svemir unazad 13.5 milijardi godina. Naučnici procjenjuju da je svemir star oko 13.7 milijardi godina. "Otkriće ovako masivnih formacija galaksija izuzetno rano u historiji svemira poljuljalo je teorije za koje smo pretpostavljali da su riješena nauka", rekao je Leja, a prenosi CNN.

Treba prepispitati nastanak galaksija

Galaksije su toliko masivne da pobijaju 99 posto modela nastanka ranih galaksija u svemiru, što znači da naučnici sada trebaju preispitati kako su se galaksije zapravo formirale i evoluirale. Trenutna teorija sugeriše da su galaksije krenule kao mali oblaci zvijezda i prašine koji su s vremenom rasli.

- Prvi put smo pogledali u jako rani svemir, nismo imali pojma što ćemo tamo pronaći. Na kraju smo otkrili nešto tako neočekivano da stvara probleme nauci. Dovodi u pitanje cijelu sliku rane formacije galaksija. Prvo sam pomislio da smo nešto pogriješili - navodi Leja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.