24. SEPTEMBRA

NASA obavila simulaciju historijske misije: Letjelica će dopremiti uzorke asteroida Bennu na Zemlju

Kapsula će uz pomoć padobrana sletjeti u pustinju u Utahu

Cilj je što prije doći do kapsule i transportovati je. NASA

E. A.

25.7.2023

Prva misija čiji je cilj dopremanje uzoraka asteroida na Zemlju bit će okončana u septembru, a kako bi se pripremila za taj trenutak, američka svemirska agencija NASA obavila je probu.

NASA-ina letjelica OSIRIS-REx će 24. septembra dopremiti uzorke asteroida Bennu na Zemlju, a tim koji će doći do njih mora djelovati veoma brzo.

Kapsula koja nosi uzorke će sletjeti uz pomoć padobrana na lokaciju veličine 59 x 15 km u pustinji u Utahu, a tim mora do nje stići što prije kako bi se izbjeglo da kontaminacija sa Zemlje uđe u kapsulu i pokvari uzorak. Upravo zbog tga je tim misije OSIRIS-REx obavio probu.

Kao što je poznato, letjelica OSIRIS-REx je sletjela na asteroid Bennu prije tri godine te je prikupila uzorak s njegove stjenovite površine, a sada je u posljednjoj fazi putovanja u svom povratku na Zemlju. Tim koji stoji iza misije vrši posljednje pripreme. Dolazak uzoraka se očekuje 24. septembra, a ako sve prođe prema planu letjelica će ispustiti uzorak u kapsuli tokom preleta Zemlje prije nego krene u susret svojoj novoj "meti" 2029. godine, a to je asteroid Apophis.

Kapsula će uz pomoć padobrana sletjeti u pustinju u Utahu, a to će označiti početak operacije tima na tlu. Cilj je što prije doći do kapsule i transportovati je u "čistu prostoriju" kako bi se izbjegla kontaminacija. Kapsula će biti zakačena helikopterom i transportovana zrakom.

Misija OSIRIS-REx je prvi NASA-in pokušaj dopremanja uzorka uzetog s asteroida, međutim, japanska svemirska agencija JAXA je to već dva puta učinila tokom svoje dvije Hayabusa misije.

Letjelica OSIRIS-REx lansirana je 8. septembra 2016. godine, dok je na asteroid Bennu sletjela u oktobru 2020. godine. Naučnici se nadaju da će prikupljeni uzorci omogućiti nova saznanja o ulozi asteroida u omogućavanju života na Zemlji. Moguće je da su upravo asteroidi donijeli gradivne blokove na našu planetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.