BOLJE SPECIFIKACIJE

Robotska ruka će omogućiti transport uzoraka s Marsa na Zemlju

Evropska svemirska agencija (ESA) koristit će robotsku ruku u misiji slanja uzoraka tla s Marsa na Zemlju, saopćeno je iz ove organizacije

Prikuplja uzorke. NASA

E. A.

30.1.2023

Evropska svemirska agencija (ESA) koristit će robotsku ruku u misiji slanja uzoraka tla s Marsa na Zemlju, saopćeno je iz ove organiacije.

- Riječ je o robotskoj ruci dugoj 2,5 metara koja će podizati s tla cijevi ispunjene dragocjenim tlom s Marsa te ih prebacivati u raketu za historijsku interplanetarnu dostavu - navodi se u saopćenju za medije.

Robot pod nazivom Sample Transfer Arm ili STA je zapravo autonoman i visoko pouzdan, zbog čega je idealan za njegovu unikatnu misiju.

- Robot može obaviti niz pokreta sa sedam stepeni slobode i uz pomoć dvije kamere te niza senzora. Posjeduje hvataljku sličnu šaci, koja može uhvatiti rukovati "epruvetama" za uzorke pod različitim uglovima -  navodi ESA.

Bolje specifikacije

Robotska ruka se još uvijek ne nalazi na Marsu, ali iz ESA-e ističu da će uskoro "sletjeti" na Crvenu planetu kako bi podigla s tla uzorke koje NASA-in rover Perseverance trenutno prikuplja.

- Ruka ima mogućnost da "vidi, osjeća i donosi autonomne odluke", kao i da vadi cijevi iz rovera, podiže ih s tla i stavlja ih u spremnik, a potom zatvara poklopac prije polijetanja s Marsa - dodaje se u saopćenju.

Mars Perseverance rover je proslavio prvu godišnjicu na Crvenoj planeti prošlog februara nakon što je lansiran 18. februara 2021. godine. Vrijedan je 2,7 milijardi dolara.

Bio je ovo najuzbudljiviji trenutak za američku svemirsku agenciju NASA-u i veoma važan korak u istraživanju Marsa s ciljem odgovora na pitanje da li je ikada bilo života na ovoj planeti.

Dopremanje uzoraka

Dio misije slanja uzoraka na Zemlju bit će i Earth Return Orbiter (ERO), koji će se susresti s novim robotom i preuzeti spremnike s uzorcima marsovskog tla. Nakon toga slijedi putovanje prema Zemlji. 

Zajednički cilj ESA-e i NASA-e je da uzorci stignu na Zemlju do 2033. godine.

Agencije se nadaju da će u uzorcima pronaći i fosilizirane organizme, ali je vjerovatnost da sadrže žive organizme veoma mala.

Postavlja se pitanje i da li je sigurno dopremiti takve organizme na Zemlju jer to povećava rizik od potencijalne biokontaminacije, međutim, agencije su i ranije isticale da je mogućnost za to gotovo jednaka nuli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.