MEKSIKO

Pored piramide Maja otkriveni ostaci obezglavljenih muškaraca i deformirane lobanje

Arheolozi su pronašli grobnice 13 pojedinaca koji su imali između 17 i 35 godina

U grobnici su otkrivene ljudske lobanje, fragmenti vilica, kosti donjih i gornjih ekstremiteta. Twitter

E. Ag.

2.9.2023

U blizini piramide Maja u arheološkom nalazištu Moral-Reforma u Meksiku arheolozi su otkrili grobnice 13 pojedinaca, od kojih su dvije osobe obezglavljene prilikom rituala žrtvovanja bogovima, a pet su imale produžene lobanje zbog namjerne deformacije, piše LiveScience.

Grobnice su nastale između 600. i 900. godine

Istraživači meksičkog Nacionalnog instituta antropologije i historije (INAH) inicijalno su otkrili grobnice u aprilu, ali su tek sada objavili njihov pronalazak jer su potvrdili da su u pitanju ljudski ostaci. Grobnice su nastale između 600. i 900. godine, u vrijeme kada je kultura Maja cvjetala u regionu, objavio je INAH u saopćenju.

U grobnici su otkrivene ljudske lobanje, fragmenti vilica, kosti donjih i gornjih ekstremiteta. Analize su pokazale i da su neke kosti prekrivene crvenim pigmentom.

Anatomsko ispitivanje pokazalo je da su svi sahranjeni pojedinci imali između 17 i 35 godina. Tokom prvog milenija, Maje su ponekad žrtvovale ratne zarobljenike, ali nije jasno da li su ovi ljudi bili zarobljenici ili ne, prenosi Nauka.rs.

Česta praksa među Majama

Istraživačima su posebno zanimljive produžene lobanje pet individua. Vjeruje se da je ta deformacija postizana vezivanjem glave trakama u djetinjstvu i tokom odrastanja. To je bila česta praksa među Majama, ali je zabilježena i kod nekih naroda u Japanu, kod Huna, u srednjovjekovnoj Evropi i među nekim američkim urođeničkim plemenima. Ne zna se da li je ta namjerna deformacija lobanje mijenjala socijalni status osobe na bolje, piše LiveScience.


Istraživanja i iskopavanja u Moral-Reformi uveliko traju. Instagram

Moral-Reforma bio je centar jednog majanskog kraljevstva koje je povremeno bilo u savezništvu sa drugim majanskim gradovima poput Kalakmula i Palenkea, naveo je INAH. Istraživanja i iskopavanja u Moral-Reformi uveliko traju, a do sada su arheolozi otkrili 76 zgrada iz pretkolumbijskog perioda. Ipak, kada je riječ o dobro očuvanim piramidama nedaleko od mjesta gdje su otkrivene lobanje, arheolozi ne znaju kom božanstvu je bila posvećena glavna piramida u gradu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.