TRAJE 14 DANA

Počinje lunarna noć: Indijski rover otišao na „spavanje“, slijedi isključenje modula

Pragjan je ispunio svoje zadatke, parkiran je i sada „odmara“ do 22. septembra, saopćio je ISRO

Indijski rover Pragjan. Twitter/ISRO

E. Ag.

6.9.2023

Indijski rover Pragjan završio je svoju šetnju po lunarnoj površini i sada će „odmarati“ dvije sedmice, saopćila je Indijska svemirska istraživačka organizacija (ISRO). Pauzu će imati i modul za slijetanje Vikram, prvi indijski modul koji se bezbjedno spustio na Mjesec i prvi koji je stigao do oblasti južnog pola, javio je NPR.

- Rover je ispunio svoje zadatke. Sada je bezbjedno parkiran i „spava“. Instrumenti APXS i LIBS su isključeni. Podaci iz njih se šalju na Zemlju pomoću modula za slijetanje. Trenutno, baterija je potpuno napunjena. Solarni paneli su orijentisani tako da prime svjetlo čim sunce izađe 22. septembra 2023. Resiver je uključen. Nadamo se uspješnom buđenju za novi set zadataka. Ako se to ne desi, rover će ostati tamo zauvijek, kao indijski lunarni ambasador - navodi se u postu ISRO na platformi X (nekadašnji Twitter).

Slično saopćenje uslijedilo je nešto kasnije i za Vikram.

- Modul za slijetanje Vikram započet će fazu „spavanja“ danas. Podaci su prikupljeni na zemlji. Instrumenti su sada isključeni, ali su resiveri i dalje upaljeni. Vikram će „spavati“ kada ostane bez solarne energije u bateriji. Nadamo se da će se probuditi oko 22. septembra 2023. godine – poručili su iz ISRO-a na platformi X.

Kada su poslani na Mjesec, u okviru historijske indijske misije Čandrajan-3, od modula i rovera se očekivalo da rade samo tokom jednog lunarnog dana, što je oko 14 dana na Zemlji. Novine Indian Express objavile su da elektronika na modulu i roveru nije dizajnirana da izdrži ekstremno niske temperature, koje će tokom lunarne noći dostići minus 120 stepeni, prenosi Nauka.rs.

- Tehnologija koja omogućuje da elektronska strujna kola i komponente rade na ekstremno niskim temperaturama jednostavno ne postoji u Indiji - rekao je za taj list Palava Bagla, naučni pisac i autor knjige o indijskom istraživanju svemira.

Indija je tek četvrta zemlja koja je uspješno spustila letjelicu na Mjesec, poslije SSSR, SAD i Kine, ali i prva zemlja koja je to uspjela u oblasti lunarnog južnog pola.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.