OLAKŠAVAJUĆA OKOLNOST

Kreiran test otiska prstiju koji iz znoja otkriva prisustvo antipsihotika kod pacijenata

Antipsihotici liječe nevjerovatno ranjive pacijente i ljekarima je vrlo teško da prate da li oni uopće uzimaju svoju terapiju

Olakšavajuća okolnost. Instagram

M. Z.

5.9.2023

Naučnici su razvili test prstiju koji preko znoja otkriva da li u krvi pacijenata ima antipsihotika. Antipsihotici liječe nevjerovatno ranjive pacijente. Međutim, održavanje režima liječenja je teško za mnoge pacijente, a s druge strane, neuzimanje lijekova se dovodi u vezu s većim rizikom od loših zdravstvenih ishoda. 

Brža alternativa

Ovi lijekovi su također veoma moćni, s jakim neželjenim efektima, a testovi krvi se često koriste za utvrđivanje pacijentove doze i potvrdu da uzimaju preporučenu dozu.

Testovi krvi su za brojne pacijente dosta invazivni i potencijalno neprijatni. Međutim, naučnici su sada otkrili način da testiraju nivo uobičajenih antipsihotika u znoju iz otisaka prstiju pacijenata, nudeći tako bržu, udobniju i pogodniju alternativu vađenju krvi kako bi pratili zdravstveno stanje pacijenata.

- Naš test nudi pacijentima brz i dostojanstven način da budu posvećeni antipsihotičkom liječenju, a ovaj neinvazivni pristup se također može prilagoditi drugim terapijskim režimima - objasnila je autorica studije Katerin Longman (Katherine) s University of Surrey.

Naučnici su već znali da neki lijekovi mogu da se otkriju u znoju s vrha prsta, bez potrebe za specijalističkim osobljem i uz lakše skladištenje i transport. Uzorci znoja prstiju, za razliku od krvi, mogu da se transportiraju na sobnoj, odnosno temperaturi iz okruženja.

Kako bi testirali da li antipsihotici također mogu da se otkriju u znoju, naučnici su ispitali 60 pacijenata koji su primali klozapin, kvetiapin ili olanzapin, kao i 30 osoba u kontrolnoj grupi.

Dali uzorke

Pacijenti koji su uzimali klozapin, tačnije njih 11, složilo se da daju uzorke krvi kako bi mogla da se testira korelacija između indikatora znojenja prstiju i indikatora krvi. Od pacijenata je traženo da prijave svoju dozu i posljednju dozu koju su uzeli.

Zatim su istraživači prikupljali uzorke prije i poslije pranja ruku, jer se smatra da oprane ruke daju bolju sliku ekrinog znoja, koji dolazi iz vrhova prstiju. Pacijenti su u trajanju od 30 sekundi pritiskali vrhovima prstiju specijalni papir. Ovi uzorci su zatim sakupljeni i analizirani korištenjem masene spektrometrije tečne hromatografije.

Također je provjeravano i da li test znoja iz prstiju isto reagira na osobe koje uzimaju antipsihotike, kao i na onima koji su samo dodirivali lijekove. Ova kontrola je provjeravala da li bi test mogao da bude kompromitiran ako pacijenti dodiruju lijek, naprimjer. Naučnici su uspjeli da potvrde pouzdanost metode i da naprave razliku između prisustva lijekova u pacijentovom znoju i prisustva lijeka na njegovim rukama.

Pilot-analiza

Test znoja s prstiju je tačno otkrio prisustvo antipsihotika kod svakog pacijenta koji ih je uzimao. Najefikasniji je bio za klozapin, gdje je pilot-analiza grupe pacijenata otkrila da su nivoi metabolita klozapina u znoju prstiju u korelaciji s nivoima pronađenim u krvi. 

Ovo, kažu istraživači, otvara mogućnost da će test na kraju biti u stanju da odredi tačnu količinu nivoa antipsihotika u pacijentovom znoju umjesto da ih samo otkrije. Tim naučnika trenutno istražuje metode za kvantifikaciju nivoa lijeka u otisku prsta, kao i da li se otisci prstiju mogu koristiti za dijagnozu bolesti, naprimjer, piše Telegraf.rs.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.