NOVA VRSTA U AUSTRALIJI

Ovo stvorenje ima bakarne oči, šiljke na repu i lovi samo noću

Istraživači navode da je gušter otkriven u šest planinskih oblasti sjeveroistočnog Kvinslenda

Nova vrsta guštera. X

M. Z.

16.9.2023

U stijenama australskih planina naučnici su otkrili novu vrstu životinje – guštera nazvanog Amalosia nebula ili planinski cikcak gekon, piše ''Miami Herald''.

Srednje veličine

Planinski cikcak gekon smatra se gekonom srednje veličine i dostiže dužinu od 11 centimetara, pljosnate glave, uskog tijela i očiju boje bakra, a na repu ima velike šiljke, naveli su istraživači u studiji objavljenoj u žurnalu Zootaxa. 

Ekspediciju, koja je ispitivala životinje u divljini planina Kvinslenda, predvodio je Konrad Hoskin, a u njemu su bili i Patrik Kuper.

Istraživači su otkrili planinskog cikcak gecka na obodima stijena na visinama od 750 do 1.200 metara. Tokom dana ovi gušteri se kriju između stijena, a tokom noći se kreću po stjenovitim površinama i kori drveća kako bi lovili.

Istraživači navode da je gušter otkriven u šest planinskih oblasti sjeveroistočnog Kvinslenda.

Gecko je nazvan nebula po latinskoj riječi za nebo zbog visokih oblasti koje naseljava, naveli su istraživači.

Genetska različitost

DNK analiza pokazala je da se ova vrsta dosta razlikuje od drugih cikcak gekona. Hoskin kaže da je genetska različitost čak 25 posto. Istraživači su otkrili još četiri nove vrste cikcak gekona – gekona koji živi na stijenama, velikog gekona iz šume, gekona koji pije biljni sok i malo blijedog gekona.

- Cikcak gekoni su nedovoljno proučavana vrsta guštera koji žive širom istočne i sjeverne Australije - naveli su istraživači.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.