BILO JE I VRIJEME

Američki senat donio historijski amandman: Evo kako će javnost biti upoznata s postojanjem vanzemaljaca

Novi amandman na nadolazeći američki zakon budi nadu u otkrivanje dugo čuvanih tajni američke vlade o NLO-ima i mogućim susretima s vanzemaljcima

Donesen amandman u Senatu SAD o vanzemaljcima. Twitter

M. Z.

26.9.2023

Američki Senat nedavno je donio amandman koji će biti ugrađen u Zakon o autorizaciji nacionalne odbrane (NDAA) iz 2024. godine. Poznat kao Zakon o otkrivanju neidentificiranih anomalnih pojava (UAP), taj zakon nalaže da agencije američke vlade, koje posjeduju zapise, uzorke letjelica ili "biološke" materijale povezane s neobjašnjivim fenomenima, njih moraju predati u roku od 300 dana.

Značajna odluka

Riječ je o vrlo značajnoj odluci američkog Senata koja implicira kako bi u budućnosti mogao izgledati hodogram otkrivanja postojanja vanzemaljaca široj javnosti.

Američki predsjednik u tom slučaju ima zadatak imenovati deveteročlani odbor za reviziju koji je odgovoran za pomno ispitivanje svakog zapisa i utvrđivanje ispunjava li on uvjete kao UAP, koji zaslužuje javno objavljivanje. Svaka vladina agencija s takvim zapisima obvezna je dostaviti i štampane i digitalne kopije odboru, koji zatim ima 180 dana za istragu i dodatnih 14 dana za objavu svojih nalaza. Vrijedno je napomenuti da američki predsjednik ima ovlasti uskratiti određene dokaze ako oni predstavljaju prijetnju američkoj nacionalnoj sigurnosti.

Prvi korak

Proces provedbe tog zakona počinje tako što američki predsjednik formira odbor za reviziju u roku od 90 dana od donošenja zakona. Taj je odbor ključan za procjenu i konačno otkrivanje informacija povezanih sa specifičnim UAP-om.

Prijedlog, za koji su se zalagali vođa većine u Senatu Čak Šumer (Chuck Schumer) i senator Majk Rounds (Mike), inspiriran je zakonom iz 1992. godine koji je zacrtao rukovanje dokumentacijom povezanom s ubistvom predsjednika Džona Kenedija (John F. Kennedy). Šumer je istaknuo pravo javnosti da uči o misterioznim i neobjašnjivim fenomenima i ustvrdio da je odavno došlo vrijeme da Amerikanci dobiju odgovore na ta pitanja.

Nominacije američkog predsjednika za članove spomenutog odbora moraju dolaziti iz različitih cijenjenih izvora, uključujući čelnike iz Senata i Zastupničkog doma, ministra odbrane, Zaklade UAP ''Disclosure Foundation'', Američkog historijskoh društva i Nacionalne akademije nauke. Naime, ti pojedinci ne smiju biti u prošlosti ili sadašnjosti povezani s naslijeđenim programima koji se odnose na prikupljanje tehnologija nepoznatog porijekla ili ispitivanje neljudske inteligencije i koji prethode navedenom zakonu.

Predsjednik, također, ima konačnu ovlast donošenja odluka u vezi s otkrivanjem određenih dokaza, što se može odgoditi ako se smatra štetnim za vojnu odbranu, obavještajne operacije, provedbu zakona ili odnose s inozemstvom.

Drugi korak

Sljedeći korak uključuje američke vladine urede koji predaju svoje UAP zapise u roku od 300 dana od donošenja zakona. Ti uredi obuhvataju američkog predsjednika, ministarstvo odbrane, sve vojne grane, ministarstvo energetike, direktora Nacionalne obavještajne službe, Kongresnu biblioteku i druge. Važno je da će te agencije zadržati vlasništvo nad svojim UAP zapisima, održavajući njihovo očuvanje i sigurnost.

Nadalje, zakon uspostavlja "nadležnu domenu" savezne vlade nad bilo kojom neidentificiranom tehnologijom, dok privatne osobe ili entiteti mogu kontrolirati sve biološke dokaze koji se odnose na neljudsku inteligenciju.

Zakon definira UAP-ove kao objekte koji mogu djelovati u svemiru, atmosferi, okeanskim površinama ili pod morem, a karakteriziraju ih atributi izvedbe i svojstva koja su dosad bila nepoznata na temelju općeprihvaćenih fizičkih načela. Ti objekti obuhvataju leteće diskove, leteće tanjire, neidentificirane zračne pojave, neidentificirane leteće objekte (NLO) i neidentificirane podvodne objekte (USO).

Treći korak

Odbor za reviziju, sastavljen od devet članova, ima 180 dana da ispita svaki slučaj UAP-a. Sastav odbora uključuje časnika za nacionalnu sigurnost, službenika vanjske službe, naučnika ili inžinjera, ekonomistu, profesionalnog historičara i sociologa. Ti članovi imaju ovlasti pozivati građane na sud radi svjedočenja, evidencije i relevantnih informacija koje se odnose na slučajeve. Mandat Revizorskog odbora istječe najkasnije 30. septembra 2030. godine, osim ako ga Kongres ne produži, kako je navedeno u dokumentu od 64 stranice.

Posljednji korak

Naposljetku, zakon nalaže da odbor za reviziju obavijesti čelnika svakog državnog ureda o svojim odlukama o evidenciji. Nakon toga Revizorsko vijeće dužno je svoje nalaze objaviti javnosti u roku od 14 dana.

Senator Rounds naglasio je da je cilj zakona osigurati vjerodostojnost u istrazi i vođenju evidencije materijala povezanih s neidentificiranim anomalnim fenomenom (UAP).

Relevantne dokumente vezane za tu problematiku treba sačuvati. Pružanje središnje lokacije za prikupljanje i uglednog nadzornog odbora za održavanje evidencije doprinosi vjerodostojnosti svih budućih istraga, rekao je.

Taj značajan amandman pojavio se samo nekoliko dana prije nego što je Kongres proveo široko emitirano saslušanje o NLO-u, bacajući svjetlo na stalne napore da se razotkriju misterije koje okružuju te neobjašnjive pojave, piše Daily Mail, a prenosi Zimo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.