TIJELA PRONAĐENA U PERUU

Pregledali "vanzemaljsko biće" i iznenadili svojim tvrdnjama

Mausan je odlučio "dokazati" da se zaista radi o vanzemaljcima

Jedno od tijela nađenih u Peruu. MaussanTV/YouTube

M. Z.

20.9.2023

Nakon što je saslušanje održano u meksičkom kongresu, koje je uključivalo prezentaciju navodnih ostataka vanzemaljca, pobudilo pažnju međunarodne javnosti, mnogi su cijeli događaj nazvali predstavom i farsom. Naučnici su pozvali meksičkog novinara Džamija Mausan (Jamie Maussan), koji je pokazao dva "mala tijela" navodno pronađena u Peruu, da "tijela" ustupi nauci ne bi li se utvrdilo o čemu je tačno riječ.

Stara oko hiljadu godina

Podsjetimo, Mausan je u prezentaciji rekao da su primjerci pronađeni u blizini peruanskih drevnih Nazca linija i da ih je meksičko Nacionalni autonomni univerzitet (UNAM) datirao ugljikom te da je zaključeno da su stari oko 1.000 godina. Tvrdio je da nisu u srodstvu ni s jednom vrstom na Zemlji.

Međutim, UNAM nije želio dati podatke koji bi potkrijepili Mausanovu tvrdnju, a ministarstvo kulture Perua već je ranije podiglo krivične prijave protiv Mausana i njegovih saradnika.

Sad je Mausan odlučio "dokazati" da se zaista radi o vanzemaljcima. Na svom je kanalu na YouTubeu pokazao snimke ispitivanja tijela na CT skeniranju. Kako je rečeno, skeniranje je u jednom od "tijela" otkrilo nešto što bi moglo nalikovati na jaja. No, o čemu se tačno radi, nije bilo precizirano. Naime, rekli su kako bi trebalo dodatno proučiti "abdomen bića".

Biološko porijeklo

Tijelo koje su nazvali Klara (Clara) navodno je bilo "živo, netaknuto, biološkog porijekla i u gestaciji". Istaknuli su da, iako nisu mogli odrediti radi li se o vanzemaljskom biću ili ne, skenovi su pokazali kako je to organsko biće, a ne umjetno stvoreno tijelo od različitih dijelova.

"Tijelo" ima izduženu lobanju i po tri prsta na svakoj ruci, ali po svemu ostalome podsjeća na ljudsko biće. Tokom prijenosa moglo se čuti kako ima "lagane kosti i nema zuba".

Navodno su tokom pregleda pronađeni i implantati napravljeni od kadmija i osmija, metala koji nisu baš česti na Zemlji, a koji nisu ugrađeni na takav način da bi sugerirali spajanje različitih dijelova tijela. Mausan je istaknuo i kako tokom pregleda nisu pronađeni tragovi lomova ili spajanja različitih dijelova tijela.

Iako Mausan i njegovi saradnici pozivaju naučnike da se priključe istraživanju, još nisu objavili kako bi to bilo moguće, odnosno kako bi naučnici mogli uzeti uzorke i utvrditi o čemu se tačno radi.

Mumije djece

Osim toga, brojni su naučnici već odbacili ideju da se radi o vanzemaljskim bićima te su mišljenja da se radi o mumijama djece, koje u Peruu u prošlosti nisu bile takva rijetkost.

Svi "dokazi" koji su dosad prezentirani javnosti, a za koje Mausan tvrdi da su prikupljeni naučnim metodama, nisu uspjeli uvjeriti širu javnost da se radi o "stvarnom primjerku vanzemaljca". I tako će, vjerovatno, biti sve dok se ne provede neovisno istraživanje.

No, to ne znači da Mausan sa svojim snimcima i tvrdnjama i ubuduće neće pobuđivati maštu javnosti, piše Zimo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.