U NAREDNIH ŠEST GODINA

Može li Neuralink Ilona Maska promijeniti sudbine paraliziranih: Prvi testovi na pomolu

Milijarder vjeruje da će njihov uređaj moći tretirati razna stanja, uključujući gojaznost, autizam, depresiju i šizofreniju

Pacijentima će biti ugrađen čip u dio mozga zadužen za kretanj. Technologistan.pk

E. Ag.

9.10.2023

Kompanija Neuralink Ilona Maska (Elon Musk), specijalizirana za moždane implantate, saopćila je da je od nezavisne regulatorne agencije dobila dozvolu da započne s ispitivanjima na ljudima. U planu je da se u narednih šest godina testira eksperimentalni uređaj na paraliziranim osobama.

Za ovu studiju kvalifikuju se osobe paralizirane usljed povreda vratnog dijela kičme ili oni sa dijagnozom amiotrofične lateralne skleroze. Iako broj učesnika studije još nije otkriven, očekuje se da ispitivanje traje šest godina.

Odobrena dozvola za klinička ispitivanja

Neuralink nije jedina kompanija koja se bavi razvojem interfejsa između mozga i računara, ali je svakako najpoznatija zahvaljujući medijskoj pažnji koju je privukao Ilon Mask. Njegove velike ambicije za kompaniju, kao i obećanja da će implantati pomoći ljudima da se nose sa vještačkom inteligencijom, izazvale su skepticizam i debate među stručnjacima.

Raniji zahtjev Neuralinka za testiranje na ljudima odbijen je od Američke uprave za hranu i lijekove (FDA). Međutim, u maju je kompaniji ipak odobrena dozvola za klinička ispitivanja. U ovom istraživanju pacijentima će biti ugrađen čip u dio mozga zadužen za kretanje, što bi im omogućilo da samo mislima upravljaju kursorom ili tastaturom računara, prenosi 24sedam.rs.

Nedavno su se pojavile kontroverze oko testiranja implantata na životinjama, naročito nakon navoda o nepravilnostima i zloupotrebama. U svjetlu ovih optužbi, pokrenute su istrage o mogućem zlostavljanju životinja i nepravilnom rukovanju biološkim materijalima.

Razna stanja

Detalji o lokaciji i tačnom broju učesnika u ispitivanju još nisu poznati. Ukoliko se implantat pokaže kao siguran za upotrebu, mogu proći godine, čak i decenije, prije nego što postane dostupan široj populaciji.

Ilon Mask i dalje ima velike planove za Neuralink, vjerujući da će njihov uređaj moći da tretira razna stanja, uključujući gojaznost, autizam, depresiju i šizofreniju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.