GRČKA SLOVA

Hristov monogram na desnom stopalu: Otkrivena srednjovjekovna tetovaža iz manastira u Gazali

Ovo je tek drugi put da je pronađen dokaz o praksi tetoviranja u Nubiji tog vremena

Hristov monogram. Twitter

M. Z.

23.10.2023

Religijska tetovaža otkrivena je tokom istraživanja srednjovjekovnog afričkog manastira u Gazali, saopćio je Poljski centar za mediteransku arheologiju Univerziteta u Varšavi (PCMA UW), prenio je Arkeonews. Ovo je tek drugi put da je pronađen dokaz o praksi tetoviranja u srednjovjekovnoj Nubiji.

Porijeklo grobova

Poljsko-sudanski tim kojim rukovodi prof Artur Obluski ispitivao je hrišćanski manastir, kao i četiri groblja s više stotina grobova. Ljudske ostatke trenutno proučava bioarheolog dr. Robert Stark sa PCMA UW, kao i njegove kolege. Oni ispituju porijeklo grobova, ali i život u srednjovjekovnoj Nubiji.

Tokom dokumentiranja fotografija i doktorskog istraživanja u bioarheološkom laboratoriju, Kari A. Gilbo s Univerziteta Purdju identificirao je tetovažu na gornjoj strani desnog stopala jedne od sahranjenih osoba.

Početak i kraj svega

Tetovaža predstavlja takozvani Hristov monogram i grčka slova alfa i omega. Hristov monogram je religijski simbol koji spaja grčka slova Hi (H) i Ro ®, koja simbolizira Isusa Hrista, dok slova alfa i omega govore o hrišćanskom vjerovanju da je Bog početak i kraj svega.

- Bilo je veliko iznenađenje kada se odjednom pojavila tetovaža dok sam radio na kolekciji iz Gazalija. Prvo nisam bio siguran, ali kada smo obradili fotografije, tetovaža je postala jasno vidljiva - rekao je je Gilbo.

Vjeruje se da je osoba s tetovažom Hristovog monograma živjela između 667. i 774. godine i da je u trenutku smrti imala između 35 i 50 godina, prenosi LiveScience.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.