UZNEMIRUJUĆI SNIMAK

Održavali su ga na površini, a onda je potonuo u mrak: Istraživač zabilježio smrt orke

Pjer Robert de Latur iz USEA objavio je video na kome se vide posljednji trenuci Hančija

Facebook

M. Z.

14.11.2023

Uznemiravajući i srceparajući snimak smrti orke objavljen je na društvenoj mreži Facebook. Video je napravio i objavio Pjer Robert de Latur ili Pjer „šaptač orki“, istraživač i jedan od osnivača Alijanse za meke podvodne susrete (USEA), na svom profilu.

Pomislili da je zarobljen

- Ovdje je cijeli video, s površine i pod vodom, na kome svjedočimo vjerovatnoj smrti mužjaka orke kojeg smo zvali Hanči - napisao je Pjer i dodao:

- U ponedjeljak oko podneva primijetili smo iz daljine čudnu aktivnost u kojoj je učestvovao barem jedan odrasli mužjak orke. Kada smo prišli bliže, pomislio sam na društveno ponašanje. A onda i na parenje jer su se najmanje dvije orke trljale jedna od drugu. Kada smo došli na rastojanje od 12 do 15 metara, postalo je jasno da je veliki mužjak statičan, a da ga ostali, barem dvije orke, održavaju na površini.

Veliki mužjak

Pjer navodi da je tada prepoznao velikog mužjaka kao jednog od orki koje je sretao i proučavao ranije u blizini Kaldfjorda, u Norveškoj.

- Zbog grbe na leđima nazvali smo ga Hanči („grbonja“ na engleskom, prim. a.). Bilo je očigledno da je u velikoj nevolji. Zapitao sam se da li je zarobljen u nekim kanapima. Da li je bolestan? Povrijeđen? To nije bilo moguće otkriti s palube „Sule“. Odlučili smo da zaronim i provjerim situaciju iz podvodne perspektive. I oslobodimo ga ako treba. Ponio sam i kameru da zabilježim ono što se dešava - rekao je Pjer.

U vodu je ušao sam, dodaje, i tu je otkrio da orka nije zarobljen u kanapima, niti je imao vidljivu povredu.

- Imao sam vremena da primijetim da je bio veoma mršav – glava mu je bila nalik kikirikiju, na leđima nije bilo masnoće, stomak je bio prazan… Vidio sam ga kako tone u mrak. Da budem iskren, iako znam da je ovo ciklus života, preplavile su me emocije. Posebno zato što sam znao ovu orku odranije. Ovakve stvari se dešavaju. I da se desi ponovo, postupio bih potpuno isto. Neću dozvoliti da orka u nevolji umre ako mogu da je spasim. Kao što sam to radio 2005. u Skrovi, kada sam spasio orku NP052 zarobljenu u ribarskoj opremi – naveo je Pjer.

Ova smrt orke izazvala je velike reakcije na internetu, pa je Pjer naglasio da se nada da će uskoro imati ljepše vijesti iz svijeta orki.

Ugrožena populacija

Orke ili kitovi ubice najveći su predstavnici porodice delfina. Žive u svim okeanima, od ledenih sjevernih, do tropskih. Iako se sama vrsta ne smatra ugroženom, postoje ugrožene populacije orki. Obično se ne smatraju opasnim po čovjeka, mada su neke populacije kitova ubica počele da napadaju brodove, piše Telegraf.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.