UNIVERZITET PRINCETON

Oboren rekord: Ovo je najbrži električni gliser na svijetu

Gliserom je upravljao profesionalni vozač hidroaviona Džon Piters

Big Bird. Princeton Electric Speedboating

E. Ag.

14.11.2023

Tim studenata američkog Univerziteta Princeton oborio je svjetski rekord u brzini za čamce na električni pogon, s prosječnom brzinom od 183,8 km/h.

Rekordne vožnje održane su 26. oktobra na stazi Američkog udruženja motornih čamaca (APBA) na jezeru Taunsend, blizu Grinsboroa u Sjevernoj Karolini.

Čamac pod nazivom Big Bird je povećavao brzinu dok nije ušao u "brzinski krug", odnosno na dio staze dužine od 1 km na kojoj se mjerila prosječna brzina na toj dionici, piše Vidi.hr.

Kao što je uobičajeno za takve pokušaje postavljanja rekorda, gliser je morao napraviti dvije uzastopne vožnje, kako bi se dobila najbrža prosječna brzina.

Gliserom je upravljao profesionalni vozač hidroaviona Džon Piters (John Peeters), koji je uspio postići najveću brzinu od 178,8 km/h u prvoj vožnji i 189 km/h u drugoj, postigavši prosjek od 183,78 km/h.

Za referencu, kada je električni gliser koji je izradio Jaguar prije pet godina postavio isti tip svjetskog rekorda, postigao je prosječnu najveću brzinu od samo 142,6 km/h.

Big Bird pokreće posebna verzija Flux Marine FM100 električnog pogona, koji je modificiran da proizvodi više snage (200 KS/149 kW), a da pritom ostane lagan.

Ukupna težina Big Birda s pilotom iznosila je samo 442 kg, a tim se nada da će nakon dodatnih modifikacija moći postići prosječnu najveću brzinu od 193 km/h.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.