ODYSSEY

Dosad neviđeni prizori s Marsa: NASA pokazala spektakularne slike horizonta Crvene planete

Naučnici kažu da će im omogućiti poređenje Marsa i Zemlje posmatranjem sličnih fotografija snimljenih s ISS-a

Suha površina Marsa, prepuna kratera, pruža se u prvom planu. NASA

E. Ag.

30.11.2023

Nova slika horizonta Marsa snimljena je pomoću orbitera NASA-e Odyssey dok je kružio oko planete s visine od oko 400 kilometara - slične prosječnoj visini Međunarodne svemirske stanice na Zemlji.

Da bi vidjeli horizont Marsa, naučnici su morali poslati naredbe za fizičko naginjanje cijelog orbitera Odyssey za 90 stepeni, usmjeravajući THEMIS prema rubu horizonta.

Također su morali zadržati letjelicu u tom položaju kako bi THEMIS imao vremena snimiti seriju od 10 fotografija koje su se spojile kako bi stvorile panoramu.

Slike imaju svrhu

Bio je to trenutak napetosti. Najbolji položaj imala je antena letjelice usmjerena dalje od Zemlje tokom cijelog trajanja projekta, što znači da je Odyssey bio izvan dosega Zemlje tokom trajanja projekta.

Rezultat, međutim, vrijedan je vremena i truda. Suha površina Marsa, prepuna kratera, pruža se u prvom planu, fascinantni krajolik koji izgleda izrazito vanzemaljski. A iznad njega lebdi nježna, tanka atmosfera Marsa, s vrpcama oblaka i magle od prašine, piše Science Alert.

Slika je rezultat višemjesečne koordinacije, a naučnici kažu da će im omogućiti poređenje Marsa i Zemlje posmatranjem sličnih fotografija snimljenih s ISS-a.

- Kada bi astronauti kružili oko Marsa, imali bi ovakav pogled - kaže astronom Džonaton Hil (Jonathon Hill) s Univerziteta u Arizoni.

Čime su je snimili

Slika je snimljena pomoću termalnog sistema za snimanje emisija ili THEMIS, a glavni razlog zašto je koordinacija trajala tako dugo je taj što je THEMIS u fiksnom položaju na orbiteru i usmjerava se ravno prema dolje prema Marsu.

To je zato što se THEMIS koristi za kartiranje površine Marsa. Budući da je THEMIS termalna kamera, njegovi podaci mogu otkriti temperaturu svojih subjekata, što pak može pomoći u proučavanju oblaka.

Mars ima oblake od vode, kao i Zemlja (i vrlo su lijepi oblaci), ali također ima oblake od leda ugljendioksida koji se formiraju kad su atmosferski uvjeti povoljni. Proučavanje tih oblaka može nam pružiti uvid u to kako atmosfera Marsa funkcionira.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.