ISTRAŽIVANJE SVEMIRA

Izgledaju fantastično: Pogledajte ogromne kanjone na Marsu

Na mnogim mjestima mogu se vidjeti gigantska klizišta koja prekrivaju padine i dna doline

Krajolik Marsa. YouTube / ESA

M. Z.

13.10.2023

Evropska svemirska agencija (ESA) objavila je video koji vizuelizira dio Noctis Labyrinthusa na Marsu, ogromnog sistema dubokih dolina koji se proteže na oko 1.190 kilometara, otprilike koliko i Italija.

Slike iz osam orbita

Prelet - koji koristi slike prikupljene iz osam orbita koje je napravila ESA-ina svemirska letjelica Mars Express i njena stereo kamera visoke rezolucije (HSRC), prikazuje krajolik koji se dramatično razlikuje od drugih dijelova Marsa, poput mnogo ravnijeg kratera Jezero, gdje trenutno NASA-in rover Perseverance traži znakove drevnog života mikroba.

Između ostalog, vidljivi su grabeni, dijelovi kore koji su se slegli u odnosu na okolinu. Kanjoni i doline koje možete vidjeti široki su do 30 kilometara i duboki šest kilometara.

Ove značajke rezultat su intenzivne vulkanske aktivnosti u obližnjoj regiji Tharsis, koja je izazvala izdizanje velikih područja Marsove kore, zbog čega su postala istegnuta i tektonski napregnuta, dovodeći do njenog stanjivanja, rasjeda i spuštanja. Najviši platoi prikazani u videu pokazuju izvorni nivo površine prije nego što su pojedini komadi otpali.

Gigantska klizišta

Na mnogim mjestima mogu se vidjeti gigantska klizišta koja prekrivaju padine i dna doline, dok druge padine doline pokazuju velika polja dina stvorena pijeskom koji marsovski vjetrovi otpuhuju prema dolje i uzbrdo, piše Tportal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.