ANALIZA

NASA-in rover Perseverance snimio dva kilometra visok zračni vrtlog na Marsu

Na Crvenoj planeti snimljen je vrtlog prašine puno veći od onih na Zemlji. Snimak je napravio NASA-in rover Perseverance

Vrtlog prašine na Marsu. NASA/JPL-Caltech

M. Z.

4.10.2023

Na Crvenoj planeti snimljen je vrtlog prašine puno veći od onih na Zemlji. Snimak je napravio NASA-in rover Perseverance.

Krazer Jezero

NASA-in rover Perseverance, na svoj 899. dan na Marsu, uočio je zračni vrtlog tokom svog istraživanja kratera Jezero. Rover je zračni vrtlog snimio 30. avgusta 2023. godine, objavila je NASA.

Ne vidimo vrh vrtloga prašine, ali sjena koju baca daje nam dobar pokazatelj njegove visine. Većina su okomiti stupovi. Da je ovaj vrtlog prašine tako konfiguriran, njegova bi sjena pokazala da je visok oko 2 kilometra, izjavio je Mark Lemon (Lemmon), planetarni naučnik na Institutu za svemirske nauke (SSI) i član naučnog tima Perseverance, u nedavnom NASA-inom saopćenju za štampu.

Vrtlog prašine uočen na Marsu nalik je onima na Zemlji, a nastao je kada se vrući zrak blizu površine brzo dizao kroz hladniji zrak iznad, što je fenomen koji naučnici namjeravaju proučavati kako bi dobili uvid u Marsovu atmosferu i poboljšali marsovske vremenske modele.

Oluje prašine

Smješten na zapadnom rubu kratera Jezero u području poznatom kao Thorofare Ridge, vrtlog prašine bio je otprilike 4 km udaljen od rovera i imao je oko 60 metara u promjeru. Iako su slike uhvatile samo donjih 118 metra kovitlajućeg vrtloga, naučnici su procijenili njegovu punu visinu i njegovo kretanje od istoka prema zapadu pri brzinama od oko 19 km/h.

Mars često doživljava takve vrtloge, koji su obično veći od onih na Zemlji zbog uvjeta niskog pritiska. Zajedno s ogromnim olujama prašine, ti vrtlozi igraju ključnu ulogu u preraspodjeli prašine širom planete. Kako bi pratio njihove nepredvidive pojave, rover Perseverance kontinuirano posmatra Marsovu atmosferu u svim smjerovima.

Naučna analiza

Misija Perseverance, zajedno s prethodnim roverom Curiosity, nastoji okarakterizirati Marsovu atmosferu, među svojim različitim ciljevima. Kada se pojavi vrtlog prašine na Marsu, oba rovera snimaju više slika za daljnju naučnu analizu, uvijek koristeći crno-bijele slike kako bi se količinski smanjio prijenos podataka, piše Zimo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.