TANZANIJA

Alfa čimpanza krade orlov obrok prilikom “neobičnog i uzbudljivog” šumskog okršaja

Čimpanze obično love svoju hranu, ali rijetko viđen sukob između čimpanze i orla u Tanzaniji pokazuje njihovu lešinarsku sposobnost

Čimpanza otela plijen orlu. Facebook

M. Z.

7.12.2023

Čimpanze obično love svoju hranu, ali rijetko viđen sukob između čimpanze i orla u Tanzaniji pokazuje njihovu lešinarsku sposobnost.

Dolina u Tanzaniji

Orao u dolini Isa na zapadu Tanzanije se spremao da jede svoj teško zarađeni obrok kad je alfa mužjak čimpanze dojurio i ukrao mu plijen.

Čimpanze (Pan troglodytes) su uglavnom vegetarijanci, ali njihova ishrana uključuje meso i druge proizvode životinjskog porijekla. Aktivno love svoje mesne obroke i, u rijetkim slučajevima, konzumiraju mrtve organizme, piše Live Science.

Nova studija ističe sposobnost čimpanzi da se suoče s drugim predatorima i uzmu njihovu hranu – što je ponašanje zvano „konfrontaciono lešinarenje“.

Glavni autor Sem Bejker, koordinator konzervacionog projekta Bugoma u Ugandi, vidio je kako alfa mužjak Imba ulijeće u visoku travu.

Krunasti orao (Stephanoaetus coronatus) je odmah zatim odletio. Nekoliko trenutaka kasnije Imba se pojavio sa nepokretnom malom antilopom Tragelaphus scriptus.

Druge čimpanze su pokušale da ukradu lešinu i molile su Imbu oko sat da je podijeli s njima. On je malo dao jednoj ženskoj čimpanzi i sam pojeo najveći dio. Nakon što je odbacio lešinu, ostale čimpanze su se poslužile ostacima. Na kraju je ostala samo lobanja.

Konfrontaciono lešinarenje

Opisano sučeljavanje je tek drugi dokumentirani slučaj da čimpanza krade hranu od ptice grabljivice. Najveći broj primjera konfrontacionog lešinarenja odnosi se na čimpanze koje uzimaju ulov od pavijana. Jedna studija iz 2019. otkriva da čimpanze također kradu od leoparda (Panthera pardus), iako leopardi love čimpanze.

Pošto su jedan od naših najbližih živih rođaka, čimpanze nam daju uvid u život posljednjeg zajedničkog pretka, koji je živio prije 6-8 miliona godina, i evoluciju čovjekovog ponašanja, kaže Bejker.

Lešinarenje je moglo voditi ka sve složenijem društvenom ponašanju ranih ljudi „poput evolucionih koraka od pasivnog i konfrontacionog lešinarenja do kooperativnog lova“, rekao je on.

Mfaume, Bejkerov pomoćnik na terenu, koji je također bio svjedok tih događaja, umro je 2022. zbog lošeg zdravlja sa 29 godina. Bejker je rekao da želi da posveti studiju njemu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.